Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Κατέθεσε πλαίσιο με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι δήμοι

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δήμοι, διαμαρτυρόμενοι για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, τη διαθεσιμότητα στους εργαζόμενους, την απαγόρευση προσλήψεων και τον ασφυκτικό έλεγχο της λειτουργίας τους που επιβάλει το Παρατηρητήριο, συνέπειες της πολιτικής που βέβαια και οι ίδιοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν και στηρίζουν. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, αλλά και της κοινωνίας που υφίσταται παραπέρα εξαθλίωση από τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, το έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συγκλήθηκε χτες αποφάσισε στις 12 Δεκέμβρη να διοργανωθεί πανελλαδική κινητοποίηση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 19 Δεκέμβρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές δομές στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα διοργανωθεί νέο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η ημερομηνία της διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν και η βασική διαφοροποίηση έτερου ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπέγραψαν εκπρόσωποι ενώσεων δήμων της χώρας.

Την απόφαση για κινητοποιήσεις στήριξαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», διαφωνώντας στο πολιτικό πλαίσιο του ψηφίσματος. Στο ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση και τους συμμάχους της στην ΕΕ για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με «Μνημόνια Διαρκείας» που οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Καταθέτει σειρά προτάσεων που απαντούν στις άμεσες ασφυκτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως: Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων προς διαθεσιμότητα. Να μην υπογραφούν διαπιστωτικές πράξεις. Να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί η θεσμοθέτηση της οικονομικής αυτοτέλειας. Να μην επιβληθούν νέα χαράτσια και τέλη. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές. Απορρίπτουμε κάθε ιδιωτικοποίηση - εκποίηση κρατικής δημοτικής περιουσίας. Οι προϋπολογισμοί των δήμων του 2013 να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση των αιρετών στο Μεσοπρόθεσμο και να απαιτήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

«Εξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Στο μεταξύ, απάντηση στο πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι, χωρίς χρήματα, έδωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Μιλώντας στο συνέδριο κάλεσε τους δημάρχους να υιοθετήσουν «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή να ξεπουλήσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο την ακίνητη περιουσία των δήμων, έως και τις σχολικές μονάδες, τα απορρίμματα, τα φωτοβολταϊκά... Αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους δημάρχους, επειδή αποπλήρωσαν χρέη τους προς τις αγορές, συμβάλλοντας έτσι στους δημοσιονομικούς στόχους, τους ενημέρωσε ότι η «ωφέλεια», ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, από την παραπέρα εξαθλίωση του λαού, με τις περικοπές στους μισθούς και την κατάργηση των δώρων, θα επιστρέψει στους δήμους για να κάνουν αναπτυξιακό έργο!

Οι αιρετοί στο τελικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα και δηλώνουν ότι δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ