Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
Ορυμαγδός από ασήκωτα χαράτσια με αναδρομική ισχύ

Κατάργηση αφορολόγητων ορίων, «ελαφρύνσεων», φορολογία σε ΕΚΑΣ, επιδόματα κ.ά. Φορο-εξαχρείωση απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες

Με τα νέα φορολογικά νομοσχέδια, τους ασήκωτους φόρους και χαράτσια απέναντι στο λαό και το διαλυμένο εισόδημά του κλιμακώνεται σε αυτή τη φάση η λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό. Η βαρβαρότητα των μονοπωλίων έχει να κάνει και με την έξαρση και εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης, τη συνεχιζόμενη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ. Για το σκουπιδοντενεκέ αποδείχνονται, μια προς μία, όλες μαζί, οι «εκτιμήσεις» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) που ευαγγελίζονταν ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης και «ανάπτυξης», αρχικά για το 2011, στη συνέχεια για το 2012 και που τώρα τη βλέπουν αναιμική και ισχνή για το 2014. Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να υπηρετήσουν το στόχο τους, να βρουν κερδοφόρες διεξόδους για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη, που σήμερα λιμνάζουν στα «σεντούκια» της πλουτοκρατίας. Για την εξυπηρέτηση αυτού του ενιαίου στρατηγικού στόχου τους είναι που βαράνε στο ψαχνό, για τα μονοπώλια διαμορφώνουν φτηνούς και περισσότερο «ευέλικτους» τους εργάτες, τους μοναδικούς παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου.

Σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, έρχεται τώρα η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) να κλιμακώσει με καταιγίδα από νέας κοπής φορολογικά μέτρα και χαράτσια, σε συνέχεια αυτών που μόλις ψήφισαν για τη διάλυση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, του συνόλου των κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Απ' όποια πλευρά και να το πιάσει κανείς, θα διαπιστώσει πως τα νέα φορολογικά νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, εξυπηρετούν τη συγκέντρωση πλούτου και εισοδημάτων σε ολοένα και λιγότερα χέρια, διαμορφώνουν συνθήκες συγκέντρωσης της μικρής ακίνητης περιουσίας. Με τα μέτρα της φορο-εξαχρείωσης στραγγαλίζουν αυτοπασχολούμενους, μικροεπαγελματίες, φτωχομεσαίους αγρότες, αποσκοπώντας και στην παράδοση της πίτας που απομένει σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρήσεις.

Αναδρομικά

Τα νέα φορολογικά «φιρμάνια» θα προβλέπουν την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων από την 1η Γενάρη του 2012, γεγονός που απογειώνει σε νέα ύψη τη ληστεία απέναντι στα φετινά λαϊκά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα:

Καταργείται το ήδη διαλυμένο αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) και για μισθωτούς συνταξιούχους. Με το νέο μέτρο αφαιρούν επιπλέον 500 ευρώ το χρόνο από κάθε φορολογούμενο.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά κλπ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (Α κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. «Διατηρούνται» στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και οι... δωρεές προς το δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.

Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα), όπως προδιαγράφονται στο προσχέδιο της «έκθεσης αξιολόγησης» της Κομισιόν.

Τα απογειωμένα χαράτσια (μισθωτοί - συνταξιούχοι) ξεκινούν με:

  • Συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος
  • Κλιμακώνονται στο 36% για το εισόδημα 25.000 - 47.000 ευρώ, ενώ
  • για ποσά πάνω από 45.000 ευρώ θα ισχύσει συντελεστής 45%

Σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές» και σενάρια, τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων», τα οποία και καταργούνται θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ, για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ θα μειώνεται παραπέρα κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ το χρόνο.

Καταργούν τις ισχύουσες σήμερα φορο-«απαλλαγές» στα κοινωνικά επιδόματα, όπως της ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρικά κ.ά. Στο εξής (με αναδρομική εφαρμογή για το 12μηνο του 2012) θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα, είτε αυτά είναι πραγματικά είτε προκύπτουν με το κόλπο των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης».

«Χαράτσια» από παντού

Για το χαράτσι της «αλληλεγγύης» εξετάζουν την «καρατόμηση», το αφορολόγητο όριο από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ! Η εφαρμογή του μέτρου συνεπάγεται νέο χαράτσωμα σε εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

Περικοπές (πιθανόν στο 50%) του αυξημένου αφορολόγητου που ισχύει για ΑμεΑ με αναπηρία πάνω από 67%.

Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και άλλες ελαφρύνσεις που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου.

Κατάργηση της μείωσης του φόρου που ισχύει σήμερα σε μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φορολόγησης που ισχύει για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.

Επιβάλλουν αυτοτελή φορολόγηση από το πρώτο ευρώ πάνω στο εφάπαξ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και το οποίο ήδη διέλυσαν με την αμέσως προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση. Στα ποσά εφάπαξ (αφορολόγητα μέχρι σήμερα) μπαίνει φόρος που ξεκινά με συντελεστή 10% (μέχρι 12.000 ευρώ), με κλιμάκωση στο 30% (12.00-60.000 ευρώ) και 45% για τα μεγαλύτερα ποσά.

Κατεβάζουν το αφορολόγητο όριο στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης εργαζομένων στα 50.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ). Με το συγκεκριμένο έρχονται να αποδείξουν την αποφασιστικότητα του κεφαλαίου, σε κλιμάκωση της διάλυσης τους ύψους της αποζημίωσης που ψήφισαν τις προάλλες.

Αυτοαπασχολούμενοι: Επίσης καταργείται και το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν, Το εγκληματικό σχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26% που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής στο 35%. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα αποφέρει σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο. Χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, όσο και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.ά.). Στην κυριολεξία διαμορφώνουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, για τη συγκέντρωση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Το «τέλος επιτηδεύματος» το βαφτίζουν «ελάχιστο φόρο», σχεδιάζοντας να επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες με 700 ευρώ (από 500 ευρώ το χρόνο μέχρι σήμερα). Πρόκειται για «ταρίφα» που αρπάζουν με το «έτσι θέλω» των μονοπωλίων ακόμη και για ανύπαρκτους τζίρους. Με όλα τα συγκεκριμένα χαράτσια επιβαρύνονται και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι».

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Θέμα χρόνου είναι η κατάργηση του λεγόμενου «ειδικού φορολογικού καθεστώτος», κλιμάκωση που σημαίνει την κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα «τεκμαρτά ποσά εισοδήματος». Θα αντιμετωπίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τα «κέρδη» με βάση τα λογιστικά βιβλία, που θα τους υποχρεώνουν να διατηρούν. Ενα το κρατούμενο είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (5.000 ευρώ) μαζί με την κατάργηση και των άλλων «ελαφρύνσεων», όπως δηλαδή και στις άλλες κατηγορίες του πληθυσμού. Θα τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ, με τα σενάρια να αναφέρονται σε συντελεστή στο 6% ή στο 13%.

Στο στόχαστρο κάθε σπιθαμή γης

Από 1η Γενάρη 2013 μπαίνει σε εφαρμογή το νέο «ενιαίο Τέλος Ακινήτων» στο οποίο θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ - που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ). Επεκτείνουν το μέτρο σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και άλλες μη ηλεκτροδοτούμενες εδαφικές εκτάσεις, που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεων. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Προβλέπονται διαφορετικοί συντελεστές και κλίμακες για κτίσματα και άλλοι για οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Προβλέπουν επέκταση του συστήματος «αντικειμενικών τιμών» και σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν, προκειμένου να υπολογίζουν τα χαράτσια σε αγροτεμάχια κ.ά. Καθώς και αυτοτελή φορολόγηση, από το πρώτο ευρώ, στα εισοδήματα από νοίκια - εξέλιξη που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες, σε αντίθεση με τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σήμερα τα εισοδήματα από νοίκια προστίθενται στα άλλα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαρμοσμένες στις νέες αντιλαϊκές διατάξεις(19/2/2014)
Αύριο καταθέτουν το έκτρωμα(13/12/2012)
Λαϊκό μέτωπο ενάντια στο φορολογικό κυκλώνα(13/12/2012)
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με φόρους και χαράτσια(27/11/2012)
Φορο-εξόντωση με αναδρομική ισχύ(14/11/2012)
Απογειώνουν τα χαράτσια στους διαλυμένους μισθούς(4/5/2012)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ