Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πικρή γεύση...

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΠΑΡΙΣΙ.-

Πικρή γεύση είχαν, τελικά, οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση της δημαρχίας του Παρισιού, και σε δεύτερο λόγο, της Λιόν, δύο παραδοσιακών προπυργίων της δεξιάς, από τη σύμπραξη του Σοσιαλιστικού, του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Η, προοιωνιζόμενη από τις δημοσκοπήσεις, «σαρωτική νίκη» της κεντροαριστεράς, τελικά, μετατράπηκε σε μια, μάλλον, επώδυνη πορεία, αφού το αντίτιμο της επικράτησης στις δύο αυτές πόλεις, ήταν η απώλεια πολλών άλλων περιφερειακών κέντρων που πέρασαν στα χέρια της δεξιάς.

Τις 92 από τις 163 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού, κέρδισε ο Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος στηριζόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Ριζοσπαστική Αριστερά και στον δεύτερο γύρο, από τους Πράσινους, εξασφάλισε το 49,6% των ψήφων. Ο επίσημος υποψήφιος του δεξιού συνασπισμού (των Νεογκολικών RPR και των Φιλελευθέρων) Φιλίπ Σεγκέν συγκέντρωσε 71 έδρες, και ποσοστό 50,4%, δηλαδή 5.000 ψήφους περισσότερους από τον αντίπαλό του. Εξού και ο Σεγκέν, αφού συνεχάρη τον νικητή, έσπευσε να υπενθυμίσει «ότι με ένα άλλο εκλογικό σύστημα το Παρίσι θα παρέμενε στα χέρια της δεξιάς, αφού αυτή κατέχει αντικειμενικά την πλειοψηφία των ψήφων».

Δηλώσεις αρνήθηκε να κάνει ο απερχόμενος δήμαρχος Ζαν Τιμπερί, του οποίου η άρνηση να παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του οδήγησε στη διαγραφή του από το RPR και για πολλούς στην απώλεια της δημαρχίας.

Ολονύκτιοι ήταν οι πανηγυρισμοί των οπαδών του κυβερνητικού συνασπισμού και στη Λιόν, τη δεύτερη μεγάλη πόλη, που μετά από αρκετά χρόνια, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Ζεράρ Κολόμπ, επικράτησε του πρώην πρωθυπουργού Ραϊμόν Μπαρ. Εντούτοις, και αυτή η νίκη δεν είναι τόσο «ολοκληρωτική» όσο φαίνεται, αφού και στη Λιόν, ο δεξιός συνασπισμός συμμετείχε διασπασμένος. Γενικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε 30 μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια, ενώ η δεξιά διατήρησε και αύξησε τις δυνάμεις της. Μοναδικός κερδισμένος, εκ των κυβερνώντων, αναδεικνύεται το κόμμα των Πρασίνων, του οποίου οι υποψήφιοι έπαιξαν ρυθμιστικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις για την επικράτηση του κεντροαριστερού σχηματισμού. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο ηγέτης του, Υβ Κοντασό έσπευσε να μιλήσει για «επανεξέταση του ρόλου και του χώρου που καταλαμβάνουν οι Πράσινοι στην κυβέρνηση».

Ηττα στην περιφέρεια

Εκτός, όμως, από τους πανηγυρισμούς στην Πόλη του Φωτός, η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών δεν «κύλησε» ιδιαίτερα ικανοποιητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σχεδόν όλοι οι, εν ενεργεία, υπουργοί που διεκδίκησαν δημαρχιακούς θώκους απέτυχαν παταγωδώς, αποδεικνύοντας, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ότι οι Γάλλοι πολίτες έχουν «απαυδήσει από το φαινόμενο των δημάρχων - υπουργών, που ποτέ δε βρίσκονται στις δημαρχίες τους». Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι το παράδειγμα του δημοφιλούς υπουργού Παιδείας Ζακ Λανγκ, που απέτυχε στο Μπλουά και της υπουργού Εργασίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού στην Αβινιόν.

Ο γαλλικός Τύπος, χτες, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, επισημαίνει ότι τα συνολικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2002. Τον προβληματισμό του δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα αποτελέσματα της Λιόν και του Παρισιού είναι ικανοποιητικά, αλλά τις αποτυχίες θα πρέπει να τις εξετάσουμε σοβαρά». Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος του RPR Μισέλ Αλιότ -Μαρί υπογράμμιζε ότι «τα αποτελέσματα στο Παρίσι και στη Λιόν δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει νέα άφθαρτα πρόσωπα».

Πτώση για την ακροδεξιά, πανωλεθρία για το ΚΚ

Απώλειες στα δημαρχιακά ποσοστά της, αν και περιορισμένες, κατέγραψε η διασπασμένη, πλέον, γαλλική ακροδεξιά. Το Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα, του, πάλαι ποτέ Νο 2 του Εθνικού Μετώπου, Μπρούνο Μεγκρέ διατήρησε τις δημαρχίες του Μαρινιάν και της Βιτρόλ, κοντά στη Μασσαλία, ενώ το Εθνικό Μέτωπο τη δημαρχία της Οράνζ, ενώ έχασε την Τουλόν. Παρ' όλα αυτά, η εκλογική επίδοση των ακροδεξιών υποψηφίων ήταν πολύ μικρότερη αυτής του 1995 και σαφώς δεν μπορούν, πλέον, να διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο.

Πανωλεθρία αποδείχτηκε η εκλογική αναμέτρηση για το ΚΚ Γαλλίας, το οποίο, τελικά, έχασε 8 μικρές πόλεις, την Εύρε, τη Σιοτάτ, τη Σετ, την Ταμπ, το διαμέρισμα Αλιέ, δύο προάστια του Παρισιού και το παραδοσιακό του προπύργιο Μονλουκόν, αλλά και τη μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, πόλη Νιμ. Η διατήρηση της δημαρχίας του Καλέ και η κατάκτηση της Αρλ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την κάθετη πτώση, που έκανε τον Εθνικό Γραμματέα του ΚΚ Ρομπέρ Υ να δηλώσει ότι ήταν «μια ολέθρια νύχτα για το ΚΚ, ήταν μια αδιαμφισβήτητη υποχώρηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ