Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ηλεκτρικά» κέρδη σε βάρος του λαού

Σε πολύ λίγα χρόνια θα έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους - εάν οι σχεδιασμοί ευοδωθούν- όλα τα απαραίτητα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου χιλιάδες μεγαβάτ να μπορούν να πάρουν το δρόμο της «ξενιτιάς», κατευθυνόμενα στις αδελφές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Αλλά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που θα περνά από αυτά τα καλώδια δε θα το «βλέπουμε», έτσι δε θα βλέπουμε και δεκάρα τσακιστή από αυτή την οικονομική δραστηριότητα, αφού και οι φόροι προς τις μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται διαρκώς, αλλά και οι χρηματικές και άλλες ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις υπερκαλύπτουν οποιοδήποτε δημόσιο έσοδο. Ακόμη κι αλλιώς να ήταν τα πράγματα, τα όποια κρατικά έσοδα από τη δραστηριότητά τους πάλι για την ενίσχυση του κεφαλαίου, για νέες χρηματοδοτήσεις, θα πήγαιναν και όχι για τους εργαζόμενους. Αυτό εξασφαλίστηκε και με τα μνημόνια και με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής φτιάχτηκαν με εγγυήσεις κερδοφορίας, με πολλαπλές διευκολύνσεις, με αποζημιώσεις για τη λειτουργία τους, με δεδομένη τη γρήγορη απόσβεση. Φτιάχτηκαν με την υπερχρέωση των καταναλωτών και με τεχνητά κόστη που μόνο σκοπό είχαν να εγγυώνται την κερδοφορία.

Και τα καλώδια, που θα ενώνουν τη Μέση Ανατολή (Ισραήλ) με τη Δυτική Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας και όχι μόνο, μ' αυτό τον τρόπο θα φτιαχτούν. Με τα λεφτά των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών.

Με τα λεφτά τα δικά μας για το δικό τους κέρδος. Μια πρώτη «γεύση» θα δοθεί με τις νέες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από το Γενάρη, που θα είναι μόνο η αρχή των ανατιμήσεων μέσα στο 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ