Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙ Α ΙΕΚ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Αύριο και μεθαύριο οι γενικές συνελεύσεις των δύο Συλλόγων

Αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του ανήκουν, να δώσει άλλη μια μαχητική απάντηση στα κερδοσκοπικά σχέδια των σχολαρχών και την πολιτική που τα καλύπτει, είναι ο μοναδικός φορέας, που εκφράζει τα δικαιώματα χιλιάδων σπουδαστών. Δηλαδή, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο οποίος συνεχίζοντας τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή, Γενική Συνέλευση, στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Μέσα στο κλίμα εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας που υπάρχει στις ιδιωτικές σχολές, αλλά και στις διαστάσεις αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επικρατούν (κάμερες, ασφάλεια, απαγόρευση συνδικαλισμού και άλλα), ο Σύλλογος Σπουδαστών φαίνεται αποφασισμένος να δώσει άλλη μια «γροθιά» στη φανταχτερή βιτρίνα των ιλουστρασιόν φυλλαδίων και των κάλπικων υποσχέσεων.

«Η μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και θα την πάρουμε όπως και να 'χει», δήλωσε στο «Ρ» ο Θωμάς, μέλος του Συλλόγου. Ενώ η Κατερίνα Αρνοκούρου, μέλος και αυτή του Συλλόγου, επισήμανε ότι θα «συνεχίσουμε δυναμικά και ενωμένοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τον αγώνα μας, δεν μπορεί να μας σταματήσει τίποτα. Θέλουμε όσα μας ανήκουν...».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών είναι πάρα πολλά, αλλά όπως υπογραμμίζουν και οι ίδιοι «δεν είναι ώρα για να σκύβεις το κεφάλι, για να υποταχθείς. Πρέπει να υψώσεις το ανάστημα», προκειμένου να διεκδικήσεις όσα καπηλεύονται «μια χούφτα σχολάρχες». Μερικά από τα πιο σημαντικά αιτήματα για τα οποία αγωνίζεται ο Σύλλογος είναι η δημιουργία συστήματος Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενταγμένης στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου. Επίσης, οι σπουδαστές ζητούν πάγωμα των διδάκτρων, δωρεάν φωτοτυπίες και υλικά από τις σχολές, προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα, με τεχνολογική υποδομή και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλο ένα αίτημα είναι η αναβολή στράτευσης, μέχρι και τις εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες πρέπει να είναι αδιάβλητες και αξιοκρατικές πάνω σε καθορισμένη ύλη, την κατάργηση των γραφείων ευρέσεως εργασίας που εμπορεύονται την ανάγκη του νέου ανθρώπου για δουλιά, ασφάλιση και πληρωμή των όποιων πρακτικών ασκήσεων με το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

Κάτω από αυτό το κλίμα, η Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, έχει ως κύριο στόχο την καλύτερη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων. «Σκοπός μας είναι, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερωθούν όλοι οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών για την ύπαρξη του Συλλόγου, αφού είναι πολύ δύσκολο να ενημερωθούν μέσα στις αίθουσες ή στις σχολές, κάτω από αυτό το καθεστώς αυταρχισμού», υπογραμμίζει η Κατερίνα.

Μόνη λύση ο ενωμένος αγώνας

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν και οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, θα πραγματοποιήσει μεθαύριο, Σάββατο, τη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος 1).

Κύριο αίτημα του Συλλόγου είναι όλοι οι απόφοιτοι του Λυκείου να αποκτούν δημόσια, δωρεάν, επαγγελματική μόρφωση, να μετεξελιχθούν τα δημόσια ΙΕΚ σε δημόσιες, δωρεάν, ειδικές επαγγελματικές σχολές, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, να καταργηθούν τα δίδακτρα και να καλυφθούν οι υλικοτεχνικές ανάγκες σε κάθε ΙΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ