Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Κάνει αβάντες σε εφοπλιστές - επιχειρηματίες

Με παρέμβασή της στη Βουλή

Εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσε πάλι η «Χρυσή Αυγή» ζητώντας στη Bουλή να δοθούν στους εφοπλιστές και νέα κίνητρα, ο δε λαός να αναλάβει τα χρέη των τραπεζιτών.

Ο βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης Ηλίας Παναγιώταρος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε μεταξύ άλλων στους εκπροσώπους της κυβέρνησης: «(...) βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... ε το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)».

Την ίδια στιγμή οι «Χρυσαυγίτες» δε λένε κουβέντα για το καμποτάζ για το οποίο χρόνια αγωνίζονται οι ναυτεργάτες και έχει να κάνει με τη διατήρηση ελληνικού πληρώματος στα πλοία (οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται την ύπαρξη ελληνικού πληρώματος πρώτα και κύρια για την ασφάλεια τη δικιά τους και των επιβατών, στα ναυάγια που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πλήρωμα δεν μπορούσε να συνεννοηθεί ούτε για να κατεβάσει τις βάρκες γιατί απλούστατα δε μιλάει την ίδια γλώσσα). Ομως τέτοια ζητήματα η «Χρυσή Αυγή» δεν αγγίζει καθώς θίγονται συμφέροντα «πλοιοκτητών». Μόνο ζητά να τους δοθούν νέα κίνητρα (βλ. νέες επιδοτήσεις άρα χρήμα του λαού, ή νέες φοροαπαλλαγές άρα «κενά» στα έσοδα που πάλι ο λαός θα κληθεί να καλύψει).

Ο Παναγιώταρος υποστήριξε εξάλλου ότι «θα πρέπει να γίνει επειγόντως (...) εθνικοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών», κάτι που παπαγαλίζει διαρκώς η «Χρυσή Αυγή» και σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός θα αναλάβει (και) τα χρέη των χρεοκοπημένων τραπεζιτών.

Εγκώμια σε επιχειρηματίες και υπουργό Οικονομικών

Αποκαλυπτικά για το ρόλο και χαρακτήρα της «Χρυσής Αυγής» ως αποκούμπι του συστήματος και όσα είπε στην ίδια επιτροπή της Βουλής έτερος βουλευτής της οργάνωσης, ο Γεώργιος Γερμενής (γνωστότερος ως «Καιάδας»). Κατ' αρχάς η κριτική που άσκησε στον προϋπολογισμό ήταν στο πλαίσιο ότι έχει «(...) νούμερα χωρίς λογική, νούμερα που δε βγαίνουν (...) το ΑΕΠ συρρικνώνεται σταδιακά».

Ακολούθως μπήκε και αυτός στο ζουμί: «(...) ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει (...) λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ (...) την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Και ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».

Ακολούθως, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι είναι αδύνατο αυτός να κατάρτισε προϋπολογισμό με τέτοια νούμερα που δεν βγαίνουν: «Εσείς κύριε καθηγητά, κύριε Στουρνάρα (...) τα έχετε διδάξει στην μακροοικονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για ποιο λόγο λοιπόν υποβιβάζετε το επίπεδό σας, ξέρουμε όλοι και από όσους έχουμε ρωτήσει στο πανεπιστήμιο είσαστε από τους καλύτερους καθηγητές στην οικονομία (...) με εκπλήσσετε κύριε καθηγητά». Τόση ...αντισυστημικότητα ενώπιον του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κατά τ' άλλα προδοτικής συγκυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org