Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Νομισματικό Μουσείο στο «Art Project»

Ακόμη ένα ελληνικό μουσείο «τυλίχθηκε» στα «πλοκάμια» της πολυεθνικής «Google». Μετά το Μουσείο Ακρόπολης, το Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη, η εταιρεία ενέταξε στο πρόγραμμά της «Art Project» και το Νομισματικό Μουσείο. Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι το Νομισματικό «είναι το πρώτο κρατικό μουσείο που συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα "Art Project" της Google», που σημαίνει ότι θα ενταχθούν κι άλλα, και ότι το Μουσείο Ακρόπολης δεν είναι κρατικό... παρά τις κατά καιρούς αντίθετες κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις».

Το «Art Project» ψηφιοποιεί συλλογές μουσείων και τις «ανεβάζει» στο διαδίκτυο σε ανοιχτή πρόσβαση. Ξεκίνησε το 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες. Σήμερα αριθμεί 151 μουσεία σε 40 χώρες και περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης, και 46 πολιτιστικά ιδρύματα.

Το Νομισματικό Μουσείο, ήδη ενέταξε 56 αριστουργήματά του και μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα εντάξει άλλα 150. Στις αρχές του 2013, θα υπάρχει και εικονική «περιήγηση» στις αίθουσες του Ιλίου Μελάθρου (οικία Σλήμαν).

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, εκθείασε το όλο σχέδιο, προαναγγέλλοντας την ένταξη στο «Art Project» όλων των αρχαιολογικών χώρων μουσείων «που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα» (Εθνικό Αρχαιολογικό, Ολυμπίας, Δελφών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου).

Ο «Ρ» τον Απρίλη με αφορμή την ένταξη των πρώτων ελληνικών μουσείων στο πρόγραμμα (παρότι η πρόσβαση σε αυτό δεν έχει κόστος, ακόμα, για το χρήστη του διαδικτύου), επισήμανε ότι το κεφάλαιο κάθε άλλο παρά «ανιδιοτελές» είναι. Η «Google», λ.χ., πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλα πολυεθνικά μεγαθήρια, στο λυσσαλέο ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το «κελεπούρι» της ψηφιοποίησης έργων του λόγου, και όχι μόνο. Αυτό που σήμερα μοιάζει «αθώα» ψηφιακή «βόλτα» σε αριστουργήματα Τέχνης, ίσως αποτελεί «υποδομή» ενός ακόμη πεδίου κερδοφορίας και άγριου ανταγωνισμού, αύριο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ