Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΠΑΣΥ
Παρέμβαση για το χαράτσι του ΕΛΓΑ

Το υπόμνημα που παραδόθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ επισκέφτηκε προχτές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον οποίο παρουσίασε τα πρόσθετα προβλήματα και τη χειροτέρευση της θέσης των μικρομεσαίων αγροτών, εξαιτίας των κυβερνητικών ρυθμίσεων και τα χαράτσια προς τον ΕΛΓΑ. Η Αντιπροσωπεία παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα με τα άμεσα αιτήματά τους. Στο σχετικό υπόμνημα τονίζεται:

«Η υποχρεωτική είσπραξη στο χαράτσι της "ασφαλιστικής εισφοράς" υπέρ ΕΛΓΑ, με το νόμο 3877/2010, αποτελεί ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων. Αυτό επιβεβαιώθηκε 2 χρόνια μετά την εφαρμογή του και έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Αρπάζει, προκαταβολικά και "ετσιθελικά", μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τσέπες των αγροτών, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα μήλα, τα κεράσια, τα αμπέλια κ.ά., το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς είναι πάνω από 60 ευρώ/στρέμμα, όταν τόσο δεν είναι το κέρδος που βγάζει ο αγρότης από την παραγωγή του και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα πουλήσει την παραγωγή του.

Παράλληλα πολλές ασθένειες σε ζώα και στη φυτική παραγωγή δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως π.χ. "πράσινο σκουλήκι" στο βαμβάκι ή ο «περονόσπορος» στα αμπέλια με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια απώλεια παραγωγής και εισοδήματος στους αγρότες της χώρας μας.

Αυθαίρετα και εκβιαστικά, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, οι αγρότες υποχρεούνται να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού-εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα παράνομο. Μάλιστα, εκβιάζονται να το κάνουν, καθώς, στα σχετικά χαρτιά που τους στέλνονται, αναφέρεται πως "σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς", τότε "το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων"!

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει σημειώματα σε αρκετούς αγρότες με την ειδοποίηση για αποστολή στην Εφορία ή για είσπραξη μέσα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το επίπεδο της ασφαλιστικής κάλυψης είναι μεταβλητό και όχι σταθερό αφού αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δε φτάνουν για την προβλεπόμενη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση

καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Ετσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.

Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές

ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.

Με τις απόψεις ότι θα μπορούν να επιλέγουν οι αγρότες έως και 30% μείωση των εισφορών με ανάλογη μείωση των αποζημιώσεων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων.

Ταυτόχρονα "αρπάζει" μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών (περίπου 2 εκατ. ευρώ το χρόνο) για να επιχορηγήσει τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ, υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, που είναι σε βάρος των φτωχών αγροτών.

Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ' αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα.

Γι' αυτό ζητάμε την απόσυρση του νόμου.

- Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

- Απαιτούμε: άμεση καταγραφή των ζημιών με συνεργεία του ΕΛΓΑ, γρήγορη αποζημίωση των αγροκτηνοτρόφων στο ύψος της πραγματικής ζημιάς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ