Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«Μετά το "κούρεμα" των αποθεματικών, τις περικοπές κονδυλίων και τους προϋπολογισμούς φτώχειας για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την περιουσία των πανεπιστημίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς αφήνεται ανοιχτό η κτιριακή περιουσία των πανεπιστημίων να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου). Δηλαδή στο Ταμείο που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και των κοινωνικών υπηρεσιών».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και υπογραμμίζει:

«Αν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, τότε θα δούμε φοιτητές να πετάγονται έξω από εστίες ή να πληρώνουν νοίκι στους ιδιοκτήτες! Λέσχες σίτισης να βάζουν πωλητήριο! Φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση σε ακίνητα και οικόπεδα των ιδρυμάτων (π.χ. τοπογράφοι) θα "πάρουν πόδι" μόλις εμφανιστούν οι πρώτοι ιδιώτες. Οι ήδη ανεπαρκείς και υποτυπώδεις υποδομές θα εξαφανιστούν ή τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να πληρώνουν ενοίκιο για να τις χρησιμοποιούν! Τα υπόλοιπα ακίνητα (ιστορικά κτίρια, οικόπεδα - φιλέτα, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, κληροδοτήματα) θα πουληθούν σε εταιρίες ή θα "αξιοποιηθούν" με στόχο το κέρδος.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Ερχεται ως φυσική συνέχεια μιας πολιτικής που εντείνει την επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων, που θέλει να τα μετατρέψει πλήρως σε επιχειρήσεις. Ηδη σημαντικό κομμάτι της πανεπιστημιακής περιουσίας αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Οι επιτροπές διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή εταιρείες που αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία με στόχο το κέρδος. Νοικιάζουν τα κτίρια που ανήκουν στον ελληνικό λαό σε εταιρίες, γίνονται πολυκαταστήματα, διαμερίσματα, γραφεία επιχειρήσεων κλπ. και εισπράττουν τα νοίκια.

Η περιουσία των ιδρυμάτων δημιουργήθηκε από τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού μας για να μπορούν τα παιδιά του να σπουδάσουν. Δεν είναι για πούλημα. Δε δεχόμαστε να ξαναπληρώσουμε δυο και τρεις φορές για αυτά που μας ανήκουν.

Την ίδια στιγμή που:

  • Οι κτιριακές υποδομές των ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι ανεπαρκείς
  • Χιλιάδες φοιτητές χάνουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και πολλές λέσχες σίτισης βρίσκονται στον αέρα.
  • Η υποτυπώδης δωρεάν στέγαση γκρεμίζεται με εστίες να κλείνουν, που επιβάλλουν νοίκια και τα λιγοστά δωμάτια δεν επαρκούν για τους χιλιάδες φοιτητές που έκαναν αίτηση,

είναι ΕΓΚΛΗΜΑ η περιουσία των ιδρυμάτων να αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να απαιτήσουν:

  • Να μην ξεπουληθεί η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων.
  • Η περιουσία των ιδρυμάτων ανήκει στο λαό και πρέπει να αξιοποιείται προς όφελός του και των παιδιών του που σπουδάζουν.
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών και δημιουργία νέων όπου απαιτούνται, με κονδύλια του κράτους.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητάς στην Παιδεία».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org