Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε επιχειρηματίες η διαχείριση των απορριμμάτων

Νέα οικονομικά βάρη για τις λαϊκές οικογένειες

Θα συνεχίσει η επιβάρυνση του Θριασίου από τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια

Eurokinissi

Θα συνεχίσει η επιβάρυνση του Θριασίου από τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια
Με χτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής παραχωρείται στο κεφάλαιο η συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική, μέσω της κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας που θα γίνουν με ΣΔΙΤ, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά τέλη καθαριότητας για τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους θα ξεκινήσουν εντός του 2012, με στόχο να έχουν οριστικοποιηθεί οι ανάδοχοι ως το τέλος του 2013 και να τεθούν σε λειτουργία ως το 2015. Πρόκειται για ένα "φιλέτο" που σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 1,2 δισ. ευρώ για τη λειτουργία και θα χρηματοδοτηθούν από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, ενώ η κατασκευή τους γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ.

Με το σχεδιασμό αυτό διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85%-90% των απορριμμάτων της Αττικής για άλλα 30, από σήμερα, χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο, αφού εκεί θα γίνουν οι δύο μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας, ενώ οι άλλες δύο μικρότερες στη ΒΑ Αττική και στη ΝΑ Αττική. Η πραγματική ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (συνολικά 1.300.000 τόνοι το χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου) σε συνδυασμό με την επικίνδυνη, με τα σημερινά δεδομένα, για το περιβάλλον και την υγεία καύση, την οποία είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οι ιδιώτες, προκειμένου να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη. Ταυτόχρονα, με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ, χιλιάδες αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, αφού με ΣΔΙΤ ήδη προωθείται να κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας στη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Ηλεία, τις Σέρρες, την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ