Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο

Περισυλλογή πνιγμένων προσφύγων (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) σε ναυάγιο έξω από τη Σμύρνη, αρχές Σεπτέμβρη 2012
Περισυλλογή πνιγμένων προσφύγων (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) σε ναυάγιο έξω από τη Σμύρνη, αρχές Σεπτέμβρη 2012
Δεκάδες χιλιάδες νεκροί μετανάστες κάθε χρόνο είναι το αποτέλεσμα της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, των «κλειστών συνόρων», των απάνθρωπων επιχειρήσεων καταστολής στα σύνορα, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς. Ανθρωποι απελπισμένοι που ψάχνουν με κάθε τρόπο να φύγουν από τις κατεστραμμένες από τον ιμπεριαλισμό πατρίδες τους αναζητώντας τον παράδεισο (όπως τους προπαγανδίστηκε) των κρατών - μελών, βρίσκοντας τελικά φρικτό θάνατο.

Ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX (ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) , Ιλκα Λάιτινεν, φέρεται να δήλωσε στην ιστοσελίδα «euobserver» ότι το 2011 στη διάρκεια επιχειρήσεων συνοριοφύλαξης στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο σώθηκε μόλις το 38% όσων προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν να θαλασσοπνίγονται, συνολικά 23.000 σε 247 ξεχωριστές περιπτώσεις εντοπισμού.

«Είναι κρίμα και εντελώς λυπηρό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν. Οι αρχές δεν είναι σε θέση να τους διασώσουν όλους, αλλά το καλό είναι ότι το ποσοστό των διασωθέντων είναι ακόμη υψηλό» πρόσθεσε μες στην υποκρισία αποσιωπώντας το γεγονός ότι επιβιβάζονται σε σαπάκια, ταξιδεύουν βράδυ, με κακοκαιρία, στις δυσμενέστερες συνθήκες για να μην τους βρουν και τους στείλουν πίσω οι συνοριοφύλακες όπου προΐσταται ο Λάιτινεν. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα από τα νότια θαλάσσια σύνορα έχει αυξηθεί από τον Αύγουστο, συνέπεια ίσως των σκληρών μέτρων καταστολής που εφαρμόζονται πλέον στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Εβρο, κύρια πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων από Αφρική και Ασία προς ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση αν (βάσει των λεγομένων Λάιτινεν) δε διασώζονται τα δύο τρίτα όσων θαλασσοπνίγονται, μιλάμε για σχεδόν πενήντα χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες κατ' έτος, μόνο στη Μεσόγειο, χώρια όσοι προσπαθούν να περάσουν με σαπάκια, βυθίζονται και δε γίνονται καν αντιληπτοί από τις αρχές.

Το νούμερο είναι συγκλονιστικό δεδομένου ότι μια προηγούμενη καταγραφή νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο για το 2011, τους ανέβαζε σε κάτι παραπάνω από 1.500. Ηταν αρχές του χρόνου όταν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δημοσιοποιούσε το στοιχείο σημειώνοντας ότι «το 2011 ήταν το πιο φονικό έτος για αυτή την περιοχή από τότε που η UNHCR ξεκίνησε να καταγράφει στατιστικά στοιχεία το 2006».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ