Αστον, με επίσκεψη αστραπή, και Κλίντον εκφράζουν στήριξη στην κυβέρνηση Μικάτι
ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε χτες στο Λίβανο με το στρατό να έχει αναπτυχθεί σχεδόν σε όλες τις σουνιτικές συνοικίες, τόσο στη Βηρυτό όσο και στο βορρά στην Τρίπολη, όπου σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολιτευόμενης «συμμαχίας της 14ης Μάρτη» και υποστηρικτές της κυβέρνησης. Ο στρατός πραγματοποίησε εκτεταμένες επιχειρήσεις - σκούπα προκειμένου να απομακρύνει ενόπλους όλων των πλευρών από τους δρόμους θέτοντας σε εφαρμογή τα «δραστικά μέτρα», που προανήγγειλε τη Δευτέρα. Με στόχο «να μην παρεκτραπεί η χώρα με αιματηρό τρόπο» άρχισε, χθες, επαφές με πολιτικούς αρχηγούς και ο Λιβανέζος Πρόεδρος Σουλεϊμάν.
Την υποστήριξή της «στην εθνική κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην πολιτική σταθερότητα του Λιβάνου» εξέφρασε σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Οπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Λίβανο μεταβαίνει -αν δεν έχει ήδη φτάσει- ομάδα του FBI που θα συμμετάσχει στις έρευνες για τη δολοφονική βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής, που είχε ως βασικό στόχο τον αρχηγό της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ουισάμ αλ Χάσαν.
Με τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Μικάτι, καθώς και τον επικεφαλής του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον» που ηγείται της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «14ης Μάρτη», Σάαντ Χαρίρι, -καλό σύμμαχο των ιμπεριαλιστών στη χώρα- έναν ακόμη «πολιτικό αρχηγό» που δεν κατονομάζεται -τουλάχιστον αρχικά- και τον αρχηγό ΓΕΣ του Λιβάνου συναντήθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βηρυτό η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ. Η Κάθριν Αστον καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Σουλεϊμάν για εθνικό διάλογο και για διασφάλιση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της σταθερότητας της χώρας, παροτρύνοντας να μην επιτραπεί να υπάρξει πολιτικό κενό.
Ο αλ Χάσαν θεωρούνταν ένας από τους σκληρότερους επικριτές της συριακής ηγεσίας και κατ' επέκταση των υποστηρικτών της εντός Λιβάνου, όπως η σιιτική «Χεζμπολλάχ» που αποτελεί κεντρικό υποστηρικτή της κυβέρνησης Μικάτι, μαζί με άλλες δυνάμεις από το χώρο των σιιτών και των χριστιανών μαρωνιτών. Γι' αυτό, τόσο ο Χαρίρι όσο και οι συμμετέχοντες στη «συμμαχία» Χριστιανοί Φαλλαγίτες -συνεργάτες των ισραηλινών εισβολέων κατά τον αιματηρό 15ετή εμφύλιο- έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Δαμασκό για τη δολοφονία του αλ Χάσαν, πυροδοτώντας νέο γύρο αιματηρής εμφύλιας έντασης.