Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Gutenberg: Νίκολας Π. Γουάιτ «Ο Πλάτων για τη γνώση και την πραγματικότητα» (επιμέλεια Γιώργος Καραμανωλής), μετάφραση Χρυσούλα Γραμμένου. Μελέτη για τα φιλοσοφικά και γνωσιοθεωρητικά προβλήματα - δηλαδή, για το πώς ερευνούμε, για να γνωρίσουμε κάτι και τι γνωρίζουμε μετά την έρευνα - που θέτουν οι Διάλογοι του Πλάτωνα «Μένων», «Φαίδων», «Πολιτεία», «Φαίδρος», «Κρατυλος», «Θεαίτητος» και «Εβδομη επιστολή» - έργο που αμφισβητείται αν είναι του Πλάτωνα). Ζακλίν Καραγιώργη «Η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ» (δίγλωσση βιοεργογραφική μελέτη για την κορυφαία Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Περιλαμβάνεται και ο κατάλογος των βιβλίων της, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά). Πολ Γουίλις «Μαθαίνοντας να δουλεύεις (Πώς τα παιδιά εργατικής προέλευσης επιλέγουν δουλειές της εργατικής τάξης)» (επιμέλεια Γιάννης Πεχτελίδης, μετάφραση Υβόν Κοσμά. Κοινωνιολογική έρευνα στο διάστημα 1972-1975 για την εθνογραφία των σχολείων όπου πήγαιναν τα παιδιά της πιο φτωχής εργατικής τάξης στις ΗΠΑ, τις διαφορετικές κουλτούρες σ' αυτά τα σχολεία και την αναγκαστικά «οικειοθελή» μετάβαση των φτωχών παιδιών σε τομείς απασχόλησης της εργατικής τάξης.) Χρίστος Ρουμελιωτάκης «Εφοδος στον ουρανό (Ασκήσεις αυτογνωσίας)» (αναμνήσεις του ποιητή από τους λαϊκούς και απελευθερωτικούς αγώνες, τον πόλεμο, γεγονότα, αγωνιστές, πνευματικές αναζητήσεις, λογοτέχνες και λογοτεχνήματα). Λάμπης Καψετάκης «Η τρυφερή μορφή (Κείμενα για τον Χρίστο Ρουμελιωτάκη)» (τρία δοκίμια για τα τρία τελευταία ποιητικά βιβλία του Χρίστου Ρουμελιωτάκη και επίμετρο, με βιβλιογραφία, για το συνολικό έργο του). Από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω» κυκλοφόρησαν τα βιβλία: Βασίλης Κρεμμύδας «Ο θείος από την Αμερική (παραμύθι για τον μετανάστη)» (παραμύθι για παιδιά και εφήβους με θέμα τη μετανάστευση αμέτρητων Ελλήνων στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια και τα βάσανά τους στην ξενιτιά). «Νήσος Ανδρος (παράδοση, πολιτισμός, περιβάλλον, ανάπτυξη, κοινωνία)» (συλλογικό βιβλίο). Ηλίας Ν. Κολιούσης «Βατοπέδι. Πολιτική Δικαιοσύνη (στο Βα(λ)τοπέδι δεν είχε... λακέρδα)» (μελέτη για το πώς το 1941, επί των ημερών της φασιστικής κυβέρνησης Τσολάκογλου, η Μονή Βατοπεδίου «απέκτησε» τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, σε βάρος του δημοσίου και την πρόσφατη υπόθεση Βατοπεδίου).

- Μιχάλης Σταφυλάς «Θόδωρος Σκουρλής (ένας πρωτοπόρος της ελληνικής ποίησης)» (το βιβλίο του εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Πνευματική Ζωή», Μ. Σταφυλά, περιλαμβάνει βιοεργογραφικά στοιχεία και μαρτυρίες ομοϊδεατών δημιουργών, όπως ο Γιώργος Κοτζιούλας, και κρίσεις για τις σοσιαλιστικές ιδέες και το ταξικά πρωτοποριακό ποιητικό έργο του Θ. Σκουρλή. Ο Θ. Σκουρλής γεννήθηκε το 1906 στο Κεράσοβο Ευρυτανίας και έφυγε από την Ελλάδα εξαιτίας της μεταξικής δικτατορίας. Στις δεκαετίες του 1920 και 1930 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής των λογοτεχνικών περιοδικών του ΚΚΕ «Νέοι Πρωτοπόροι», «Πρωτοπόροι» και «Νέα Επιθεώρηση», όπου δημοσίευε ποιήματα και μεταφράσεις του, όπως τα έργα του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ «Τι είναι η προλεταριακή ποίηση;» και του Γ. Πλεχάνωφ «Τέχνη και κοινωνία». Χαρακτηριστικό της προλεταριακής ποίησης του Θ. Σκουρλή είναι το ποίημά του «Το χέρι», το οποίο αναδημοσίευσε ο «Ρ» στις 27/11/1977). Ο Κ. Βάρναλης χαρακτήρισε τον Θ. Σκουρλή «Πρωτότυπο στην τέχνη του λόγου, παγκόσμιο στα ευρύτατα μηνύματα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε από την Πανευρυτανική Ενωση. Μιχ. Σταφυλάς: Χατζοπούλου 49, 176 17 Καλλιθέα).

- Αγγελική Φωτοπούλου «Το ολοκαύτωμα του Αετού Τριφυλίας και Μεσσηνίας» (μαρτυρία για τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του μεγαλοχωριού Αετός στην Τριφυλία Μεσσηνίας από τους ναζί, στις 11/9/1943 λόγω της μεγάλης δράσης του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, για τα θύματα του ολοκαυτώματος, αλλά και τις εκτελέσεις αγωνιστών στα εμφυλιακά χρόνια. Το βιβλίο διαθέτει βιβλιοπωλείο - τυπογραφείο στην οδό Σόλωνος 71 και Ιπποκράτους).

- Α.Α. Λιβάνη: Μίλτος Πασχαλίδης «Επόπτης» (μυθιστόρημα του δημοφιλούς τραγουδοποιού και ερμηνευτή με θέμα ποικίλες φοβίες των ανθρώπων).

- Καλή Γκέλμπεση «Τραγουδοποιήματα» (ποιήματα μιας εργάτιας, εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα, τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, την εκμετάλλευση των εργατών και άλλων εργαζομένων, την ταξική πάλη κατά της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκφραστών της, αλλά και από την πεποίθηση ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών επαναστάσεων» και ότι ένας «νέος Οκτώβρης θα ξαναφέρει την άνοιξη κι αυτή παντοτινό καλοκαίρι»).

- Γκοβόστης: Μίνα Πέτρου - Βενετσάνου «Η μπλόφα» (θεατρικό έργο, που έλαβε έπαινο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών το 1996 και παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα Κοζάνης «Οχληροί» το 2007).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ