Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Τα εύσημα στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της μένος

Με κοινή τους δήλωση οι «17» χαιρετίζουν τις φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα και ενθαρρύνουν τη διεύρυνσή τους

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων και των «διαρθρωτικών αλλαγών» που εξοντώνουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία επιβράβευσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταίροι και δανειστές, προσφέροντας ταυτόχρονα πολιτική στήριξη «στην ταχεία εφαρμογή του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν σε επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και με το δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει ο συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Το κυρίαρχο μήνυμα, όμως, όπως αυτό προκύπτει αβίαστα από τη δήλωση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, είναι ότι από κοινού πιέζουν πιο άγρια το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί τη σφαγή των δικαιωμάτων του.

«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας «ικανοποιητική» την πρόοδο που έχει σημειωθεί «προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής».

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουν την κυβέρνηση «να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος». Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν παραλείπουν να αναδείξουν το στρατηγικό στόχο των μέτρων, σημειώνοντας ότι αυτά είναι αναγκαία «προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας».

Στη δήλωση εκφράζεται επίσης η ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και αναγγέλλεται ότι στη βάση της τελικής έκθεσης της τελευταίας το Γιούρογκρουπ «θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις». Στο πνεύμα της παραπάνω δήλωσης κινήθηκαν αργότερα στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ετσι θα διασφαλιστεί και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, που χτες το πρωί είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Αντ. Σαμαρά. Στη συνάντηση η Α. Μέρκελ ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης των αντεργατικών ανατροπών και των άλλων μέτρων από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Ο Αντ. Σαμαράς, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε την τελευταία βδομάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι «η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας στα όσα εξελίσσονται σήμερα στην Ευρώπη». Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, είπε ότι κοινή επιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ