Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αμπαλάρουν το φορολογικό πακέτο του 2013

Ασήκωτα χαράτσια στο λαό, νέες ελαφρύνσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους

Από τη νέα χρονιά, οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με ενιαίο συντελεστή 35%. Χιλιάδες από αυτούς δε θα αντέξουν την εξοντωτική φορολογία και θα κλείσουν
Από τη νέα χρονιά, οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με ενιαίο συντελεστή 35%. Χιλιάδες από αυτούς δε θα αντέξουν την εξοντωτική φορολογία και θα κλείσουν
Το νέο αντιλαϊκό φορολογικό πακέτο περνά ψηλά στην ατζέντα των συνεννοήσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση με τα κόμματα που τη στηρίζουν και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ φτάνουν τα πρόσθετα χαράτσια σύμφωνα με τις τελευταίες «εκτιμήσεις» από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτουν μετά τις αλλεπάλληλες «αναπροσαρμογές» των εκτιμήσεών τους για το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, της βύθισης του παραγόμενου ΑΕΠ.

Ενόψει της οριστικοποίησης του αντιλαϊκού πακέτου, της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τα κλιμάκια της τρόικας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των κομμάτων της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) με αντικείμενο την «κατάθεση προτάσεων» για το φορολογικό σύστημα. Στη χτεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζήτησαν και κατέληξαν στα παρακάτω νέα μέτρα:

  • Πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες (σήμερα 5.000 ευρώ). Από τη νέα χρονιά θα τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ με ενιαίο συντελεστή 35%. Η μόνη πιθανή «εξαίρεση» που συζήτησαν είναι η διατήρηση του αφορολόγητου για μισθωτούς που αναγκάζονται να εργάζονται με το «μπλοκάκι» αποκλειστικά και μόνο σε έναν εργοδότη.
  • Προχωρούν σε συρρίκνωση των κλιμακίων της νέας φορολογικής κλίμακας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ταυτόχρονα με τις νέες ελαφρύνσεις που δίνουν στους μεγαλοεισοδηματίες.
  • Υπό συζήτηση έχουν το εύρος της καρατόμησης των φορο-ελαφρύνσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά με βάση τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, δίδακτρα παιδιών, τόκοι δανείων Α' κατοικίας κ.ά.).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, στο 19%, τόσο για τα αδιανέμητα όσο και για τα διανεμόμενα κέρδη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ