Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
«Κόβουν» - «ράβουν» για το κεφάλαιο, στέλνουν το λογαριασμό στο λαό

Πάνω από 50 αντιλαϊκές παρεμβάσεις βρέθηκαν στην «ατζέντα» των συναντήσεων με τους «θεσμούς»

Eurokinissi

Πάνω από 50 αντιλαϊκές παρεμβάσεις βρέθηκαν στην «ατζέντα» των συναντήσεων με τους «θεσμούς»
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» γύρω από τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις 7 Οκτώβρη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο με τη νέα φουρνιά των ελαφρύνσεων επί των επιχειρηματικών κερδών.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν αυτήν τη βδομάδα στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συζητώντας για την υλοποίηση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» της 4ης «αξιολόγησης» και τα «πάνω από 50» θέματα που βρίσκονται στην... ατέλειωτη λίστα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με βάση τη συμφωνία για τη μάζα των «πλεονασμάτων», οι «θεσμοί» εντοπίζουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2020, που ανεξάρτητα από την τελική «ποσοτικοποίηση» θα φορτωθεί και πάλι στις λαϊκές πλάτες.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προβάλλει ως δυνατό αντιλαϊκό «ατού» το μπαράζ των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με τα νέα απίθανα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την προσπάθεια να χτυπηθούν παραπέρα οι Συλλογικές Συμβάσεις και η συνδικαλιστική οργάνωση, το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για την απαλλαγή τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων και βέβαια το νέο πακέτο με τις φοροελαφρύνσεις προς τις ισχυρές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, μετά το όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση της ΝΔ στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματώσει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, για την οποία ήδη στις επαφές με τους «θεσμούς» αναζητούνται «αντίμετρα», τα οποία θα πληρώσει «από την άλλη τσέπη» και από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής ο λαός.

Μεταξύ αυτών αναμένεται να περιλαμβάνονται ή εξετάζονται:

-- Η αναπροσαρμογή των «αντικειμενικών τιμών» των ακινήτων, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

-- Διατάξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο για να μεγαλώσει η μάζα των αντιλαϊκών φόρων, όπως η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεταξύ άλλων με την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους, ενώ το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με τον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος.

-- Η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης που αφορά στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό κι ενώ η φοροληστεία έχει οδηγήσει πάνω από 4 εκατομμύρια να έχουν κάποιου είδους «οφειλή» που αδυνατούν να πληρώσουν.

-- Παρεμβάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την περαιτέρω συμπίεση «δαπανών» πετσοκόβοντας παραπέρα ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, με την εκτίμηση ότι θα προκύψει πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, για την κάλυψη του «κενού».

«Θηλιές» πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Επιπλέον, στα σκαριά βρίσκεται η πλήρης «ανάπτυξη» του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου για την κλιμάκωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη, ενώ δρομολογούνται και παραπέρα παρεμβάσεις με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Θέμα λίγου χρόνου είναι η πλήρης λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τον έλεγχο τόσο των υποθέσεων που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς «προστασίας», όσο και αυτών που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Η διαδικασία προβλέπει την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) στα φορολογικά στοιχεία που τηρούνται στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνουν κατά πόσο τηρούνται τα παραπάνω από αυστηρά έτσι κι αλλιώς εισοδηματικά και άλλα κριτήρια «προστασίας», που ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί στη συνέχεια (π.χ. λόγω οριακής αύξησης των εισοδημάτων του λαϊκού νοικοκυριού). Βέβαια, οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούν να προσκομίζουν στα δικαστήρια τα στοιχεία που αντλούν μέσω της πλατφόρμας.

  • Προωθείται το νομοσχέδιο αναφορικά με την παροχή και νέας δέσμης κρατικών εγγυήσεων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων.

Το νέο εργαλείο στήριξης των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρει την κωδική ονομασία «Ηρακλής». Λόγος γίνεται για παροχή κρατικών εγγυήσεων της τάξης των 9 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ