Με αργοπορημένα ημίμετρα - κοροϊδία σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται...
Πίσω από τον αφθώδη πυρετό «τρέχουν» οι μηχανισμοί της ΕΕ κι από κοντά η ελληνική κυβέρνηση και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει στον τομέα των κάθε λογής ελέγχων που υπάρχουν στην ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες, μέσω της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής, έθεσαν - μαζί με τη Μ. Βρετανία - σε καραντίνα και τη Γαλλία μέχρι τις 27/3/2001, με εξαίρεση τα ζωοκομικά προϊόντα που υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία. Οσον αφορά το «μέτωπο» του αφθώδους πυρετού στη Μ. Βρετανία, χτες έγινε γνωστό ότι οι εστίες έφτασαν τις 214, από 200 που ήταν προχτές. Τα κατόπιν εορτής μέτρα που ανακοινώνονται στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το πρόβλημα του αφθώδους πυρετού αντιμετωπίζεται... στη βάση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των βόρειων χωρών της ΕΕ. Γιατί απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, εκτός από τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ο αφθώδης πυρετός ενδέχεται να έχει μπει σε Ιταλία, Γερμανία και Βέλγιο.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί και στο θέμα αυτό μια πολιτική δουλικής υποταγής στις εντολές των Βρυξελλών. Κι ενώ δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να έχει έρθει κι εδώ ο αφθώδης πυρετός από εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες της ΕΕ και να ξαναπληρώσουν πολύ ακριβά τα σπασμένα οι Ελληνες κτηνοτρόφοι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιμένει σε μια πολιτική κοροϊδίας και δημιουργίας εντυπώσεων. Προχτές ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι δε γίνονται το τελευταίο διάστημα εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες της ΕΕ. Χτες όμως σε εγκύκλιο που υπέγραψε - στα κρυφά - ο ίδιος αποκαλύπτεται ότι στο διάστημα από 20/2/2001 μέχρι και 5/3/2001 εισήχθησαν από τη Γαλλία 2.571 ζώντα ζώα (χοίροι, βοοειδή και αιγοπρόβατα) τα οποία διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσω της εγκυκλίου δίνεται η εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες να εντοπίσουν τις παρτίδες που μπήκαν από τη Γαλλία, προκειμένου να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό 20%. Οσο για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό 10%. Και η εντύπωση της γενικής απαγόρευσης των εισαγωγών που επιχειρεί τεχνηέντως να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αφορά τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, μετά από απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής, ενώ η υποτιθέμενη επέκταση των ελέγχων εναπόκειται πάλι στις ίδιες ευρωεντολές.
Στο μεταξύ Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιας Κορέα, καθώς και η Νορβηγία προστέθηκαν χτες στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγών ζώων και κρέατος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της «κρίσης» του αφθώδους πυρετού. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγών ζώων από όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως και ο Καναδάς, ενώ η Ιαπωνία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές από Βρετανία και Γαλλία.
Κρούσμα αφθώδους πυρετού αναφέρθηκε χτες και στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της χώρας, που υπολογίζεται ότι έχουν αξία 500 εκατομμύρια δολάρια, να εκτιμάται πλέον ότι «απειλούνται».
Το Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο χτες βράδυ να συζητήσει την «κρίση» που πλήττει τις εξαγωγές της ευρωπαϊκής κτηνοτροφικής βιομηχανίας. Η ΕΕ την περασμένη βδομάδα επέβαλε την απαγόρευση μετακίνησης ζώων πέραν των συνόρων κάθε χώρας, εκτός αν οδηγούνται κατευθείαν σε σφαγεία. Η απαγόρευση ισχύει για αγελάδες, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και άλλα είδη που κινδυνεύουν από τον αφθώδη πυρετό.
Μετά τη διακρίβωση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε Γαλλία Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Γερμανία επέβαλαν άμεση απαγόρευση εισαγωγών ζώων από τη χώρα αυτή, ενώ η Ολλανδία απαγόρευσε την οποιαδήποτε εισαγωγή ζώων...
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που υπάγεται στον ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η ασθένεια ενδέχεται να πλήξει και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και κάλεσε για αυστηρότερους ελέγχους.