Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στο επίκεντρο Λισαβόνα και «κλειστά» επαγγέλματα

Η προώθηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου των μέτρων των αποφάσεων της Λισαβόνας, όπου ένας πρώτος απολογισμός θα γίνει στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Στοκχόλμης, και η επιτευχθείσα πρόοδος που αφορά στην άλωση των «κλειστών» επαγγελμάτων από το μεγάλο κεφάλαιο, ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, καθώς και υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων κλπ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσε και πάλι τη θέση ότι η οικονομική ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στον ανταγωνισμό του τελευταίου με το δίπολο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, περνάει μέσα από την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως αυτή εκφράστηκε στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας. Με έπαρση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι στόχος των αποφάσεων αυτών είναι «να καταστήσουν την Ευρώπη την πιο ανταγωνιστική και πιο ισχυρή οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα». Εξειδικεύοντας τις αποφάσεις αυτές, επανέλαβε τους τέσσερις άξονες που αφορούν στα εργασιακά, στις πολυποίκιλες «απελευθερώσεις» των αγορών, στην αποκαλούμενη μετάβαση στη νέα οικονομία και, τέλος, στην προώθηση «κοινωνικών» πολιτικών, που θα δίνουν κάποιο φιλοδώρημα στα εξαθλιωμένα από την καπιταλιστική ανάπτυξη κοινωνικά στρώματα. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως «από τις εισηγήσεις των υπουργών διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ ουσιαστικά και στους τέσσερις αυτούς τομείς».

Για το δεύτερο θέμα, αυτό του αποκαλούμενου και ως «πλαισίου άσκησης των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων», περιορίστηκε να αναφέρει ότι μέσα στο Μάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης θα καταθέσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία συντομεύεται ο χρόνος έναρξης των νέων επιχειρήσεων από περίπου τρεις μήνες σήμερα σε δύο βδομάδες. Για τα φλέγοντα όμως θέματα της «απελευθέρωσης» επαγγελμάτων, όπως των μηχανικών, δικηγόρων, ταξί κλπ., όπως αυτά περιγράφονται στην άκρως νεοφιλελεύθερη έκθεση του ΚΕΠΕ, περιορίστηκε να δηλώσει απλώς, ότι τηρείται το χρονικό όριο που είχε τεθεί, προκειμένου τα συναρμόδια υπουργεία να υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ