Απαραίτητη η λειτουργία δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας με δωρεάν πρόσβαση όλων
Οπως τονίζει η ΕΨΕ, «μόνο μια από τις μορφές της, η Μονοπολική Κατάθλιψη θα είναι το έτος 2030 η πρώτη παγκοσμίως αιτία αναπηρίας - το 2004 ήταν στην τρίτη θέση - και θα προηγείται έτσι της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, των τροχαίων ατυχημάτων, των εγκεφαλαγγειακών επεισοδίων και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας».
Σχετικά με την οικονομική κρίση και την κατάθλιψη σημειώνεται πως «η κοινωνικοοικονομική υποβάθμιση που προκύπτει από την απώλεια της εργασίας και τη μείωση του εισοδήματος είναι φυσικό να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που είναι πλέον ευεπίφοροι. Εχει υπολογισθεί ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε 0,79% αύξηση των αυτοκτονιών στις ηλικίες κάτω των 65 ετών (Stuckleretal 2009)» και ιδιαίτερα όταν κανείς χρωστάει χρήματα. Σημαντική αύξηση καταθλιπτικότητας παρατηρείται σε παιδιά και εφήβους, καθώς βάλλεται τόσο η οικογένεια -400.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο- όσο και η δημόσια Παιδεία, ενώ αυξάνονται οι ανασφάλιστοι γονείς που δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιοι και τα παιδιά τους στις δημόσιες δομές. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως όπου λειτουργούν και χρηματοδοτούνται υπηρεσίες ψυχικής υγείας και μάλιστα πρωτοβάθμιες, η συχνότητα των αυτοκτονιών μειώνεται.
Στο μεταξύ, χτες, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση «για την οριστική κατάργηση μέχρι το 2015 των τεσσάρων ψυχιατρείων (Αττικής, Λέρου, Θεσσαλονίκης και Δρομοκαΐτειο) και την υποκατάστασή τους από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Στόχος, όπως εξήγησε η υφυπουργός, είναι οι χρονίως πάσχοντες να μεταφερθούν στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και στις «κοινοτικές δομές», οι οποίες έχουν παραδοθεί στα χέρια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των Αστικών Εταιρειών, απ' τις οποίες η συγκυβέρνηση ζητά «περιστολή των λειτουργικών δαπανών μια μισθολογικές μειώσεις».