Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσαρμογή πέρα από κάθε φαντασία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι τέτοια η λαχτάρα και η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αποδεκτός από τα μεγάλα αφεντικά των Βρυξελλών, που έχει φτάσει στο έσχατο σημείο κατάντιας, να τους εκλιπαρεί και δημόσια. Αποκαλυπτική από την άποψη αυτή ήταν η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής», από την οποία προκύπτει καθαρά ότι το μόνο που στην πραγματικότητα τον «καίει» είναι να αποκαταστήσει άμεσα τις σχέσεις του με τα ανώτερα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών και... τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή ό,τι πιο «μαύρο» και αντιδραστικό υπάρχει στο δεύτερο πυλώνα του καπιταλιστικού συστήματος. «Η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσει ότι ο συνομιλητής της στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ»(!), δηλώνει ωμά ο Τσίπρας, ο οποίος προκειμένου να δείξει ότι ταιριάζει απόλυτα ιδεολογικοπολιτικά με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία δεν διστάζει να δηλώσει ότι «μιλάει την ίδια γλώσσα με τον Χέλμουτ Σμιτ για το αδιέξοδο της κυρίαρχης πολιτικής»! Δεν κρύβει επίσης πως «καίγεται» να αποκαταστήσει σχέσεις με την ίδια την Α. Μέρκελ. Οταν ερωτάται αν έχει στείλει ποτέ κάποιον ειδικό εντεταλμένο στην καγκελαρία, δίνει την εξής καταπληκτική απάντηση: «Μα, αν το κάναμε, θα το λέγαμε; Υπάρχουν, ως γνωστόν, πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται». Τόσο μεγάλη είναι η διαφωνία του με την καγκελάριο και τόσο ανοικτά και «στο φως» τα κάνει όλα... Και ύστερα μιλά και για διαφάνεια... Αν χρειάζεται να σχολιαστεί κάτι, αυτό είναι ότι η ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της κυβερνώσας αριστεράς έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Οι ριζοσπάστες, οι άνθρωποι του μόχθου, οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους γιατί αυτό που δεν χρειάζεται τώρα ο λαός είναι νέα εξαπάτηση, νέα απογοήτευση.

Ούτε καν για... τη Χάιντι

Είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία τους, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, λόγω χρεών του κράτους στους μεταφορείς. Ανάμεσα σε αυτές, μαζικότατες είναι οι κινητοποιήσεις των μουσικών σχολείων, που μάλιστα διανθίζονται με ευφάνταστα συνθήματα και πικέτες όπως η διπλανή (από την κινητοποίηση που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη).

Οι μαθητές σχολιάζουν καυστικά την εγκύκλιο που είχε εφαρμοστεί από πέρσι και αύξανε τα χιλιομετρικά όρια που απαιτούνταν, προκειμένου κάποιος να κριθεί δικαιούχος δωρεάν μεταφοράς. Με αυτήν την εγκύκλιο, για παράδειγμα, κρινόταν ότι μαθητές Λυκείου που μένουν σε απόσταση έως 4 χιλιόμετρα από το σχολείο, δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Οι μαθητές σχολιάζουν ότι οι περικοπές που έγιναν στη μεταφορά είναι τέτοιες που δικαιολογούν δωρεάν μετακινήσεις πια μόνο σε... εξαιρετικές περιπτώσεις (έτσι το συσχετίζουν με τη Χάιντι που μένει στα βουνά).

Και σα να μην έφταναν αυτά, η προοπτική που έχει διαγραφεί για τα επόμενα χρόνια είναι η πλήρης κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους...!

Τρέμουν την ανοιχτή αντιπαράθεση

Τι φοβήθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και επιτέθηκε την περασμένη Πέμπτη σε εργαζόμενο του νοσοκομείου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ που ήθελε να πάρει το λόγο σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο; Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης του σωματείου στην πύλη του νοσοκομείου, όταν εργαζόμενος στο νοσοκομείο και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ «θέλησε να πάρει το λόγο για να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και τους στόχους πάλης που προτείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ» ο πρόεδρος του σωματείου «προσπάθησε να τον εμποδίσει να μιλήσει στους εργαζόμενους, λες και αυτός μονοπωλεί αυτό το δικαίωμα, και στη συνέχεια επιτέθηκε στον ομιλητή χτυπώντας τον και πετώντας του από τα χέρια την ντουντούκα».

Το μένος του εν λόγω συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ δεν προέρχεται από κάποια αντι - ΠΑΜΕ εμπάθεια, όσο από την εχθρική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους. Για τον ίδιο λόγο αυτού του είδους ο «συνδικαλισμός» βάζει «πάγο» στις κινητοποιήσεις και στην οργάνωση υγειονομικών και ασθενών σε ένα κοινό μέτωπο, γι' αυτό δε μιλάει η ηγεσία του σωματείου για τις πληρωμές στα νοσοκομεία, γι' αυτό παρουσιάζει την κυβέρνηση να πιέζεται από την τρόικα και τα μέτρα ως επώδυνα αλλά ... αναπόφευκτα. Ολα αυτά φοβήθηκε ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος, ότι θα αντικρούσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και έγινε έξαλλος, με την ΔΑΚΕ να τον στηρίζει και τον εκπρόσωπο της Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί στις δυνάμεις του συμβιβασμού η ανοιχτή αντιπαράθεση, μη τυχόν και ξεμπροστιαστούν...

Η Συρία και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

Καθημερινές γίνονται πλέον οι επιθέσεις του πυροβολικού της Τουρκίας σε στόχους στο έδαφος της Συρίας. Το πρόσχημα που αξιοποιείται από την τουρκική αστική τάξη για να ανεβάζει το πολεμικό κλίμα είναι οι ρίψεις οβίδων από το συριακό έδαφος, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος τις ρίχνει, αλλά λειτουργούν ως η... χρήσιμη προβοκάτσια για να τροφοδοτείται η ένταση. Η στάση της Τουρκίας που επίσης θέλει να «καθαρίσει» και το Κουρδικό ζήτημα - χτες εξαπέλυσε αεροπορικό βομβαρδισμό σε κουρδικούς στόχους στο Ιράκ - εντάσσεται στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή όπου η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μερίδιο από τη λεία και θέλει να εξασφαλίσει το ζωτικό της χώρο.

Η Συρία και όλη η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο, και ως τώρα αξιοποιούνται οι ένοπλες ομάδες των αντικαθεστωτικών Σύρων και άλλων μισθοφόρων γιατί εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των ιμπεριαλιστών που... βλέπει προς το Ιράν, τον τεράστιο ενεργειακό του πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτοί οι δρόμοι είναι «ποτισμένοι» με το αίμα των λαών. Το ίδιο που συνέβη με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παλιότερα στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και επαναλαμβάνεται τώρα και στη Συρία. Ο σκληρός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Περσικό Κόλπο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ αφορά στην απόκτηση γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας, της συμμαχίας Βραζιλίας, Ρωσίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής, γνωστής ως BRICS, που απειλούν την πρωτοκαθεδρία των πρώτων.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι αιματοβαμμένες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου (Κατάρ, Σαουδική Αραβία), η τουρκική κυβέρνηση, που δήθεν είναι ευαίσθητοι για την ανθρωπιστική καταστροφή και τη «δημοκρατία» στη Συρία, είναι αυτοί που εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς. Ειδικά η Τουρκία αποτελεί προπύργιο για τη δράση τους εδώ και πολλούς μήνες. Το ίδιο μοτίβο είδαμε και στην επέμβαση στη Λιβύη, στη λεγόμενη «Αραβική άνοιξη», όπως ονόμασαν οι αστοί και οι οπορτουνιστές τον αστικό εκσυγχρονισμό που επιβλήθηκε για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο δικός μας λαός, όπως και οι λαοί της περιοχής και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος στον κόσμο, έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία από τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, η στήριξη από το ΝΑΤΟ των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας απαιτούν επαγρύπνηση από το λαό μας. Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα σχέδια όντας ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έχει στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, για λογαριασμό της αστικής τάξης. Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας απ' αυτήν την επέμβαση, να μη συμμετέχει στην ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση, εντάσσεται στον αγώνα των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων για ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων. Μόνο όταν οι λαοί πάρουν την οικονομία στα χέρια τους, επιβάλλουν την εργατική λαϊκή εξουσία καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση - και αυτό είναι υπόθεση κάθε λαού - τότε θα εξαλειφθούν και οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑΙ, ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ πολύ καλά. Η Α. Μέρκελ έρχεται σήμερα, το ξέρουν και οι πέτρες.

Δικαίως κάθε εργαζόμενος αγανακτεί στην εικόνα ενός ηγετικού στελέχους της ΕΕ ως... «φίλου», «σύμμαχου» και «επισκέπτη». Επίσης, δίκαια εξοργίζεται με τις απαγορεύσεις συναθροίσεων.

Μόνο που όσοι μιλάνε γι' αυτή την επίσκεψη ξεχνάνε μία μικρή λεπτομέρεια και μάλιστα απολύτως σκόπιμα. Το ότι η Α. Μέρκελ δεν προηγείται αλλά ...έπεται των πολιτικών της επιλογών, που είναι οι ίδιες με αυτές ολόκληρης της ΕΕ.

Η πολιτική που εκφράζει, έχει «επισκεφθεί» την Ελλάδα πολύ πριν από την ίδια την καγκελάριο και μάλιστα έχει γίνει ...μόνιμος κάτοικος, με όλα της τα «χαρτιά» εντάξει.

Η καταστροφή των εργατικών κατακτήσεων, η αιώνια λιτότητα και φτώχεια έχουν ήδη αποφασιστεί, ψηφιστεί, θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί. Οπότε η επίσκεψη Μέρκελ απλώς σφραγίζει την όλη ιστορία και τη συνέχειά της.

Κι αυτό ας μην κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν ούτε οι κυβερνώντες, ούτε όσοι μας τάζουν μια «άλλη», «φιλολαϊκή» και «κοινωνικά ευαίσθητη» Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσο για κάτι ανέκδοτα του είδους «η κ. Μέρκελ να αλλάξει στρατηγική», που λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, τι να πει κανείς; Μπορεί και τα λιοντάρια να γίνουν ...χορτοφάγα.

Τι να γίνει, όμως, όταν θέλεις να κουκουλώσεις την ουσία των όσων γίνονται, όταν θέλεις να καλύψεις με κάθε τρόπο πως η ΕΕ του κεφαλαίου και των πολυεθνικών μαζί με την ντόπια πλουτοκρατία είναι οι πραγματικοί επιτιθέμενοι, αναγκαστικά θα καταλήξεις στην αστειότητα.

Ας μη θεωρούν, όμως, όλοι τους πως ο κόσμος έχει χάσει κάθε κρίση και λογική. Γιατί θα εκπλαγούν πολύ δυσάρεστα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Συνένοχοι για τη σφαγή

Γρηγοριάδης Κώστας

Τώρα που καταργούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τώρα που το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση θα καθορίζει μόνη της τον κατώτατο - ελάχιστο μισθό, τώρα που ακόμα και ο πιστός εταίρος τους (ο ΣΕΒ) τους «αδειάζει» και δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για μεταξύ τους διάλογο, τώρα λοιπόν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ αποκηρύσσουν τον «κοινωνικό διάλογο» και επιχειρούν να αποκρύψουν τη συνενοχή τους για το προμελετημένο έγκλημα διαρκείας που διαπράττεται σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. «Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους και συμμετόχους μέσω κάποιου κοινωνικού διαλόγου που ούτε έγινε ούτε πρόκειται να γίνει. Το κρίμα για το έγκλημα αυτό θα την βαρύνει αποκλειστικά μαζί με όσους στέρξουν να υπερψηφίσουν αυτά τα απαράδεκτα μέτρα», δήλωσε (στο «Μέγκα») ο Γ. Παναγόπουλος σχολιάζοντας την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Κανέναν δεν ξεγελά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο,τι και να λέει τώρα για να βγάλει την ουρά του απέξω και να διασωθεί από τη γενική κατακραυγή των εργαζομένων, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και οι ευθύνες των εργατοπατέρων βαρύτατες. Δεκαετίες τώρα διαπότιζαν την εργατική τάξη με το δηλητήριο του εταιρισμού, των «κοινωνικών διαλόγων», των επαίσχυντων Συλλογικών Συμβάσεων με τις αυξήσεις - ντροπή, με δυο λόγια με το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας και υποταγής της εργατικής τάξης στην εργοδοσία. Είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ίδιος ο πρόεδρός της που εδώ και πολλά χρόνια έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν «οδικούς χάρτες» για τη διάσωση των επιχειρήσεων, αφοπλίζοντας μάλιστα το εργατικό κίνημα με δηλώσεις του τύπου ότι δε βλέπουν «εναλλακτική λύση» στον «ευρωμονόδρομο»... Σε αυτή τη ρότα βαδίζουν και τώρα ό,τι και αν λένε στα λόγια. Πρέπει να πάψουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να τους δείχνουν την παραμικρή ανοχή. Είναι καιρός να τους πετάξουν από το σβέρκο τους και να συστρατευτούν αποφασιστικά με τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ.

Ιδεολογήματα για «κάλυψη» της καταστολής

Οργίασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβερνητική προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ για την ύπαρξη κάποιου «οργανωμένου σχεδίου αστάθειας» και αποσταθεροποίησης της χώρας και του πολιτικού συστήματος, με στόχο να ρίξουν τη χώρα «στο χάος» και «την εμφύλια σύρραξη». Πρόκειται, βέβαια, για τρομο-ιδεολογήματα που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι το μοναδικό οργανωμένο σχέδιο που υπάρχει είναι αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να χειραγωγήσει και εκφοβίσει το λαό, ώστε να περάσει τα μέτρα με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις και να μη μετεξελιχθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε οργανωμένη άρνηση των εξοντωτικών μέτρων, του μονόδρομου της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων. Το «πρώτο βιολί» στην ενορχηστρωμένη αυτή εκστρατεία ιδεολογικής τρομοκρατίας το παίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που αναπαράγει διαρκώς τα ψευτοδιλήμματα «μέτρα ή ολική καταστροφή», «κυβέρνηση ή χάος». «Η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Αν αποτύχουμε, μας περιμένει το χάος», διακήρυξε ανερυθρίαστα στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Στην πραγματικότητα, με τα περί σχεδίου αστάθειας επιδιώκουν να δικαιολογήσουν και «νομιμοποιήσουν» στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων την κλιμάκωση της καταστολής των λαϊκών αγώνων, την επιβολή των μέτρων «διά πυρός και σιδήρου». Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η προπαγάνδα αυτή φουντώνει σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει διά ροπάλου «το νόμο και την τάξη», εντείνει τον αυταρχισμό και τα μέτρα αστυνομοκρατίας, επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να αισθανθούν ασφάλεια οι «επενδυτές», δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν πρόκειται να τους περάσει. Ο λαός μπορεί να βάλει μπλόκο στα βάρβαρα μέτρα, αρκεί να περάσει στην αντεπίθεση προσανατολίζοντας την πάλη του στο ζήτημα της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Την τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» ξεπούλησε με συνοπτικές διαδικασίες και με εξευτελιστικό τίμημα η τρικομματική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεπουλούσαν διαδοχικά τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες όπως η ΑΓΝΟ, η ΟΛΥΜΠΟΣ, η ΡΟΔΟΠΗ κ.ά. Τώρα, ολοκλήρωσαν το έργο τους, με τη συμβολή και της ΔΗΜΑΡ, ξεπουλώντας και τη ΔΩΔΩΝΗ. Μάλιστα, την παρέδωσαν με το εξευτελιστικό ποσό των 21 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία «S.I.», όταν το ένα μέλος της κοινοπραξίας, η εταιρεία «ΣΙΜΟΣ Food Group ΑΕ», φέρεται να οφείλει στη «ΔΩΔΩΝΗ» γύρω στα 11 εκατ. ευρώ! Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν πρέπει να περάσει. Οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να παλέψουν, για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΩΔΩΝΗΣ και των εναπομεινασών αγροτοσυνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, που η τρικομματική κυβέρνηση βγάζει με συνοπτικές διαδικασίες στο σφυρί. Καλούνται να παλέψουν για κατάργηση του μνημονίου, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Η αποδέσμευση από την ΕΕ και η εξουσία του λαού με λαϊκή οικονομία και φυσικά μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η μόνη λύση για ανάπτυξη υπέρ του λαού και ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της χώρας με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σήμερα όλοι με το ΠΑΜΕ!

Η Α. Μέρκελ έρχεται σήμερα στην Ελλάδα σαν αρχηγός ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Κουβαλάει μαζί της όλες τις αντιθέσεις που θέριεψαν στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας στη διάρκεια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, την οποία προσπαθούν να διαχειριστούν ελεγχόμενα και να εξασφαλίσει το κάθε κράτος - μέλος τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί. Η Γερμανία, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ δεσμεύονται από τις βαθιά αντιδραστικές, αντιλαϊκές συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν συνυπογράψει στα πλαίσια της ΕΕ και οι οποίες έγιναν για να υπηρετηθεί το γενικό συμφέρον των μονοπωλίων της Ευρωένωσης, έναντι των ανταγωνιστριών καπιταλιστικών οικονομιών.

Αυτές οι συμφωνίες προβλέπουν τις αντεργατικές αντιλαϊκές ανατροπές που επιταχύνονται στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης και οι οποίες, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, έχουν θεσμοθετηθεί σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή τώρα θεσμοθετούνται. Κοινή συνισταμένη αυτών των μέτρων είναι το φτήνεμα της εργατικής δύναμης και η παραπέρα μονοπώληση κλάδων της παραγωγής, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Καθόλου τυχαία, Μέρκελ και Σόιμπλε δήλωναν χτες ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα έχει για στόχο να επιταχύνει τη συζήτηση και τα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ο καημός και η αγωνία όλων είναι να βάλουν την καπιταλιστική κερδοφορία σε τροχιά μεγέθυνσης, φορτώνοντας την κρίση στο σβέρκο του λαού.

Οσο περισσότερο συνειδητοποιείται ο χαρακτήρας της κρίσης και κερδίζει έδαφος η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τόσο το κεφάλαιο και τα αστικά επιτελεία θα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στη χειραγώγηση, στον αποπροσανατολισμό και τελικά στον αφοπλισμό του κινήματος. Η στάση όλων των άλλων κομμάτων, της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τα συνθήματα και τα αιτήματα με τα οποία καλούν το λαό να διαδηλώσει σήμερα, δείχνουν ότι το αστικό σύστημα διαθέτει εναλλακτικές λύσεις στο πεδίο της διαχείρισης, για να εγκλωβίσει τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση και τις αγωνιστικές διαθέσεις που μεγαλώνουν. Οι θεωρίες περί «νέας κατοχής», τα καλέσματα για «μέτωπο των χωρών του Νότου» ενάντια στη Μέρκελ και τις χώρες του Βορρά, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Συσκοτίζουν το ρόλο της ντόπιας πλουτοκρατίας και των κομμάτων της στην εξόντωση της λαϊκής οικογένειας. Βγάζουν λάδι τη μια μορφή διαχείρισης προς όφελος μιας άλλης, που οδηγεί όμως το λαό στον γκρεμό από άλλο δρόμο. Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι η ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί να γίνει φιλολαϊκή χωρίς να αλλάξουν οι σχέσεις παραγωγής σε κάθε κράτος - μέλος. Ο λαός έχει συμφέρον να διαδηλώσει σήμερα μαζικά με το ΠΑΜΕ. Με ταξικό κριτήριο να αντιπαλέψει τη συγκυβέρνηση και τους ξένους συμμάχους της, να κλείσει κάθε διέξοδο στο κεφάλαιο για μια «άλλη» διαχείριση της κρίσης εντός της ΕΕ. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους και δημιουργία από το λαό των προϋποθέσεων να πάρει την οικονομία στα χέρια του κοινωνικοποιώντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο δρόμος που θα τον οδηγήσει στην ευημερία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ