Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Συρία και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

Καθημερινές γίνονται πλέον οι επιθέσεις του πυροβολικού της Τουρκίας σε στόχους στο έδαφος της Συρίας. Το πρόσχημα που αξιοποιείται από την τουρκική αστική τάξη για να ανεβάζει το πολεμικό κλίμα είναι οι ρίψεις οβίδων από το συριακό έδαφος, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος τις ρίχνει, αλλά λειτουργούν ως η... χρήσιμη προβοκάτσια για να τροφοδοτείται η ένταση. Η στάση της Τουρκίας που επίσης θέλει να «καθαρίσει» και το Κουρδικό ζήτημα - χτες εξαπέλυσε αεροπορικό βομβαρδισμό σε κουρδικούς στόχους στο Ιράκ - εντάσσεται στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή όπου η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μερίδιο από τη λεία και θέλει να εξασφαλίσει το ζωτικό της χώρο.

Η Συρία και όλη η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο, και ως τώρα αξιοποιούνται οι ένοπλες ομάδες των αντικαθεστωτικών Σύρων και άλλων μισθοφόρων γιατί εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των ιμπεριαλιστών που... βλέπει προς το Ιράν, τον τεράστιο ενεργειακό του πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτοί οι δρόμοι είναι «ποτισμένοι» με το αίμα των λαών. Το ίδιο που συνέβη με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παλιότερα στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και επαναλαμβάνεται τώρα και στη Συρία. Ο σκληρός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Περσικό Κόλπο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ αφορά στην απόκτηση γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας, της συμμαχίας Βραζιλίας, Ρωσίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής, γνωστής ως BRICS, που απειλούν την πρωτοκαθεδρία των πρώτων.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι αιματοβαμμένες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου (Κατάρ, Σαουδική Αραβία), η τουρκική κυβέρνηση, που δήθεν είναι ευαίσθητοι για την ανθρωπιστική καταστροφή και τη «δημοκρατία» στη Συρία, είναι αυτοί που εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς. Ειδικά η Τουρκία αποτελεί προπύργιο για τη δράση τους εδώ και πολλούς μήνες. Το ίδιο μοτίβο είδαμε και στην επέμβαση στη Λιβύη, στη λεγόμενη «Αραβική άνοιξη», όπως ονόμασαν οι αστοί και οι οπορτουνιστές τον αστικό εκσυγχρονισμό που επιβλήθηκε για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο δικός μας λαός, όπως και οι λαοί της περιοχής και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος στον κόσμο, έχουν συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία από τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, η στήριξη από το ΝΑΤΟ των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας απαιτούν επαγρύπνηση από το λαό μας. Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα σχέδια όντας ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έχει στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, για λογαριασμό της αστικής τάξης. Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας απ' αυτήν την επέμβαση, να μη συμμετέχει στην ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση, εντάσσεται στον αγώνα των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων για ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων. Μόνο όταν οι λαοί πάρουν την οικονομία στα χέρια τους, επιβάλλουν την εργατική λαϊκή εξουσία καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση - και αυτό είναι υπόθεση κάθε λαού - τότε θα εξαλειφθούν και οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ