Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διαρκείς οι κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών

Μεγάλη «μουσική» συγκέντρωση έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και τις επόμενες μέρες

Από την πορεία «μετά μουσικής» το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Από την πορεία «μετά μουσικής» το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Κλιμακώνουν τη δράση τους γονείς και μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, που το περασμένο Σάββατο διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους και με πορεία κατευθύνθηκε μέχρι το Κρατικό Ωδείο, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων των Μουσικών - Καλλιτεχνικών σχολείων από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες πόλεις της χώρας, στην οποία αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης που οδηγεί σε συρρίκνωση και μαρασμό τα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 20 Οκτώβρη, θα γίνουν κινητοποιήσεις με μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους όλων των πόλεων όπου λειτουργούν Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία. Την Τρίτη 23 Οκτώβρη, θα προχωρήσουν σε αποχή τρίωρη ή ολοήμερη, με ή χωρίς κατάληψη (θα αποφασίσει το κάθε σχολείο) και θα κάνουν πάλι κινητοποιήσεις στις πόλεις τους. Παράλληλα, θα επιδοθούν ψηφίσματα και υπομνήματα σε περιφέρειες, διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπουργεία.

Οπως καταγγέλθηκε, τόσο μέσα από την κινητοποίηση που έγινε το περασμένο Σάββατο αλλά και στη διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε, η ταλαιπωρία των μαθητών και των γονέων τους από την απουσία δωρεάν μετακίνησης και την επαπειλούμενη οριστική κατάργησή της με τη μετακύλιση της ευθύνης από το κράτος στους γονείς, από την κατάργηση της σίτισης στην πλειοψηφία των σχολείων, από την έλλειψη σε καθηγητές, βιβλία, υποδομές, έχει στόχο την απαξίωση, με σκοπό το κλείσιμο των μουσικών σχολείων.

Κόντρα σε αυτή την πολιτική στέκεται η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και ζητά: Να μην κλείσει για οποιονδήποτε λόγο Μουσικό ή Καλλιτεχνικό σχολείο. Αμεσα να λυθεί το πρόβλημα που αφορά στη μετακίνηση των μαθητών, μέσα από τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς, με απευθείας χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές, τόσο μουσικής - καλλιτεχνικής Παιδείας, όσο και Γενικής Παιδείας. Σίτιση σε όλα τα σχολεία.

Στο πλευρό μαθητών και γονιών βρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και ενημερώνοντας για την Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία.

Αλλες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών

Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών προγραμματίζονται για σήμερα, Τρίτη, στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, το πρωί και το απόγευμα.

Mε πανσαμιακό συλλαλητήριο αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών οι φορείς που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή για την Παιδεία, που έχει συγκροτηθεί στη Σάμο. Η επιτροπή ζητά επίσης αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών, κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα της μεταφοράς, μεθαύριο, Πέμπτη 11 Οκτώβρη, στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, στις 10 π.μ. και πορεία στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ