Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για μία ακόμη φορά επιστρέφει στον «τόπο» του μόνιμου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος, τη Λατινική Αμερική, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα, ο οποίος ξεκίνησε χτες μίνι περιοδεία στην περιοχή πριν τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκινά την Τρίτη - η πρώτη Σύνοδος υπουργών μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που έγινε το Μάη στο Σικάγο. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για την περιοδεία Πανέτα μάλλον δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με το κρίσιμο τετραήμερο πριν, κατά και μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα και σε δεύτερο επίπεδο τις τοπικές εκλογές στη Βραζιλία (γίνονται επίσης την Κυριακή).

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα επισκεφτεί το Περού και την Ουρουγουάη, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Στο Περού βασική επιδίωξη της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας» και των «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, ο Πανέτα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα και τον Περουβιανό ομόλογό του Πέδρο Κατεριάνο και θα προωθήσει το σχέδιο ένταξης τεχνικών συμβούλων των ΗΠΑ στο περουβιανό υπουργείο άμυνας στο μοντέλο που ήδη έχει εφαρμοστεί στο Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περού θεωρείται σημαντικό για την επανάκτηση του ελέγχου της Λατινικής Αμερικής.

Μετά το Περού ο Πανέτα θα μεταβεί την Κυριακή στην Πούντα ντελ Εστε της Ουρουγουάης για τη διήμερη 10η σύνοδο των υπουργών Αμυνας της αμερικανικής ηπείρου στο πλαίσιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ