Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Αντιδρούν στη δόμηση της παραλιακής ζώνης

Κινητοποίηση με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και η δόμηση της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς, πραγματοποίησαν προχτές φορείς και κάτοικοι της περιοχής, έξω από την έδρα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), ο οποίος έδωσε πράσινο φως στις ενστάσεις των ιδιοκτητών που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν την παραλιακή ζώνη.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που από την αρχή τάχθηκαν στο πλευρό των κατοίκων. Κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων, η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού, που έγινε παρουσία της δημοτικής αρχής Καλαμαριάς και βουλευτών, αποφάσισε να καταθέσει αίτημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να ανασταλεί για τρεις μήνες η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και η έκδοση οικοδομικών αδειών στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καλαμαριάς, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η Διοίκηση του Δήμου υπηρετώντας με συνέπεια επί τριάντα χρόνια τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης είναι υπεύθυνη γιατί: Αφησε αναξιοποίητη την ευκαιρία (γιατί άραγε;) τη δεκαετία 1987- 1997 να απαλλοτριώσει όλα τα ιδιωτικά οικόπεδα στην παραλία στο Καραμπουρνάκι, στηριζόμενη στο αρχικό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που συντάχτηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης που τα χαρακτήριζε όλα ως χώρους πράσινου.

Το μεγαλύτερο έγκλημα έγινε με την πρώτη αναθεώρηση του ΓΠΣ, που συντάχτηκε από τη Διοίκηση του Δήμου, όπου αλλάζει η χρήση γης στον επίμαχο χώρο και δίνει το δικαίωμα δόμησης. Η ενέργεια αυτή δημιούργησε τεράστια υπεραξία στη γη. Εδωσε το δικαίωμα σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να απλώσουν τα πλοκάμια τους στη δόμηση της παραλίας αποσκοπώντας σε υπέρογκα κέρδη. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στο Δήμαρχο ότι τα σημερινά αδιέξοδα είναι δημιούργημα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων τις οποίες υπερασπιζόταν τόσο ο ίδιος όσο και οι προκάτοχοί του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ