Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΩΔΕΙΑ
Τα απαξιώνουν για να τα ιδιωτικοποιήσουν

Την τραγική κατάσταση των δημοτικών ωδείων, σχολών και εργαστηρίων, λόγω των περικοπών κονδυλίων και θέσεων προσωπικού, προς όφελος της ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, θέτουν με Ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας - Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι με απόφαση της κυβέρνησης, ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων που θα προσληφθούν πανελλαδικά για τις παραπάνω υπηρεσίες είναι μόλις 800, με αποτέλεσμα «αρκετές χιλιάδες ωρομίσθιοι εργαζόμενοι να μείνουν ξαφνικά άνεργοι». «Αντίστοιχα ένας πολλαπλάσιος αριθμός χιλιάδων μαθητών θα υποχρεωθούν να διακόψουν τις σπουδές τους», ενώ, «μέχρι σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις του καλλιτεχνικού - διδακτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι σχολές και τα εργαστήρια, αλλά να δημιουργείται πρόβλημα με την εξεταστική διαδικασία, τις μετεγγραφές, την κατοχύρωση των σπουδών και τη διεξαγωγή απολυτήριων πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων που αφορούν τους μαθητές».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι το κράτος «αφού ποτέ δεν εξασφάλισε τους όρους για δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, έρχεται τώρα, με πρόσχημα την κρίση, να καταργήσει ακόμη και αυτά τα πιο "οικονομικά" για τον οικογενειακό προϋπολογισμό "ανταποδοτικά" προγράμματα των δήμων, στα οποία έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες μαθητές λαϊκών οικογενειών που ήθελαν να ασχοληθούν με τη μουσική, τα εικαστικά, το χορό ή το θέατρο. Ο στόχος είναι προφανής: Να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, αφού πολλοί μαθητές θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιδιωτικά ωδεία και άλλες ιδιωτικές σχολές, με τα πανάκριβα και απαγορευτικά για τις λαϊκές οικογένειες δίδακτρα. Πρόκειται για μια ακόμη κραυγαλέα απόδειξη του ταξικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μια σκόπιμη και συνειδητή πράξη πριμοδότησης των κάθε είδους εμπόρων της "γνώσης"».

Σχολιάζοντας την «πρόταση» προς τους διδάσκοντες στα δημοτικά ωδεία να συστήσουν «συνεταιριστική επιχείρηση» και να αναλάβουν οι ίδιοι τη λειτουργία των σχολών, οι βουλευτές σημειώνουν ότι «μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε συνένοχους για τη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης, με αμφίβολα αποτελέσματα για τους διδασκομένους και αύξηση των διδάκτρων».

Το ΚΚΕ προτείνει «κάθε μαθητής της γενικής εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος τέχνης, να μπορεί με την παρακίνηση και συνεργασία του σχολείου του να φοιτήσει σε δημόσια κέντρα καλλιτεχνικής παιδείας, που θα δημιουργηθούν σε επίπεδο δήμων, καλύπτοντας μια ομάδα σχολείων και τα οποία να παρέχουν δωρεάν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνική εκπαίδευση (μουσικά όργανα, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, γραφιστική κ.λπ.), συστηματικά οργανωμένη με βάση τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε είδους τέχνης».

Ρωτούν, τέλος, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στα δημοτικά ωδεία και τις σχολές και αν θα δημιουργήσει τους όρους για δημόσια και δωρεάν παροχή καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ