Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Από σχετική κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή |
Μετά τον "Καλλικράτη" και την εφαρμογή του αυτόνομου αποκεντρωμένου σχολείου της αγοράς, προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς (επιδοτώντας τους με 0,35 ευρώ/χιλιόμετρο) καθώς πολλοί διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άγονοι. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία, όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους, με τον "Καλλικράτη" πέρασε στους δήμους. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αυτόνομης, ανταγωνιστικής σχολικής μονάδας, του "νέου" σχολείου της αγοράς που σημαντικό μέρος των λειτουργιών του θα εναπόκειται στην ευθύνη της "τοπικής κοινωνίας". Στα πλαίσια λοιπόν της πλήρους αποκέντρωσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς.
Επιπροσθέτως παρατηρείται το φαινόμενο:
α) Στην επαρχία: Να παίρνονται πίσω τα πάσο από μαθητές γιατί δεν καλύπτονται από τις νέες χιλιομετρικές αποστάσεις του νέου νόμου, ο οποίος ορίζει ότι το σχολείο πρέπει να απέχει 1,5 χλμ. για δημοτικά, 2,5 χλμ. για γυμνάσια και 4 χλμ. για λύκεια (π.χ. στη Σαλαμίνα πάρθηκαν πίσω 180 πάσο).
β) Στα μεγάλα αστικά κέντρα: Οι ελεγκτές (οι έλεγχοι θα αυξηθούν στο πνεύμα της είσπραξης χρημάτων) κατεβάζουν νεαρούς μαθητές σε επικίνδυνα σημεία γιατί δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο (π.χ. Πέραμα, στη μέση δρόμου ταχείας κυκλοφορίας με πολλά καταγεγραμμένα ατυχήματα)».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών με ευθύνη του κράτους, να καταργηθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός για την έκδοση πάσο δωρεάν μετακίνησης των μαθητών στην επαρχία με ΚΤΕΛ καθώς και να μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα αστικά ΜΜΜ όλες τις ώρες της μέρας. Να αποπληρωθούν άμεσα οι οφειλές στους μεταφορείς.
Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, σημείωσε χτες ότι συνεχίζεται το αδιέξοδο, μετά την άρνηση των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) να πληρώσουν τις οφειλές του προηγούμενου έτους στους μεταφορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος χρωστά στην Περιφέρεια για τη μεταφορά μαθητών το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι και τον Ιούνη του 2012. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια ενέκρινε την καταβολή του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ από δικούς της πόρους, όμως λόγω της άρνησης των υπηρεσιών του ΓΛΚ να εγκρίνουν εντάλματα για παλιές οφειλές, το πρόβλημα παραμένει.
Σε διήμερο κλείσιμο των σχολείων προχώρησε προχτές και χτες ο Δήμος Σάμου εξαιτίας του οξύτατου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους καθώς δε γίνονται τα μαθητικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι σήμερα, ιδιαίτερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 60% των μαθητών δεν προσέρχονται στα σχολεία λόγω αδυναμίας των οικογενειών τους να καλύψουν τη δαπάνη μεταφοράς, αφού πρόκειται κυρίως για αγρότες με μικρό κλήρο και εποχιακά απασχολούμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις. «Δικαιολογημένα η αγανάκτηση των γονέων και των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών έχει ξεχειλίσει», τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Προβλήματα με τη μεταφορά τους αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του Τμήματος Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, του μοναδικού ΤΑΔ που έχει μείνει στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ενώ έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τμημάτων μπάσκετ, στίβου και κολύμβησης, δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών από και προς το γήπεδο. Η μεταφορά των μαθητών των ΤΑΔ δεν καλύπτεται από τη γενική σύμβαση για τις μεταφορές, είναι όμως απαραίτητη για τη λειτουργία τους, διαφορετικά κλείνει ολόκληρο το Τμήμα, όπως έγινε πέρσι με το αντίστοιχο ΤΑΔ στο Ληξούρι.