Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στην άλλη όχθη η σωτηρία του λαού

Τα σενάρια για νέο «κούρεμα» του κρατικού χρέους ή/και διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής επανέρχονται στη συζήτηση από τους εταίρους της συγκυβέρνησης και τα επιτελεία των ΕΕ - ΔΝΤ. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου παρουσιάζεται από τη συγκυβέρνηση και τους Ευρωπαίους συμμάχους της σαν ημερομηνία - ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, για το σχέδιο που θα διατηρήσει την Ελλάδα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Παραμονές της οριστικοποίησης και ψήφισης από τη συγκυβέρνηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που επιβάλλονται στο όνομα του προηγούμενου «κουρέματος» του χρέους, συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζουν ήδη το επόμενο! Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιδίδονται θρασύτατα σε μια ανελέητη προπαγάνδα, ισχυριζόμενες ότι το επερχόμενο σχέδιο για «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε «ήπια προσαρμογή», στη «λήψη λιγότερο επώδυνων μέτρων». Σαν επιχείρημα ως προς αυτό, προβάλλουν την επιμήκυνση στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία όμως θα φέρει νέα δάνεια, νέα αντιλαϊκά μέτρα. Πίσω από την προπαγάνδα, τα σχέδια που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και επιζητά να υλοποιηθούν η συγκυβέρνηση, θα φορτώσουν νέα δεινά στις πλάτες του λαού. Είτε αποφασιστεί επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2016, αντί του 2014, είτε επιλεχθεί νέο «κούρεμα» του χρέους, απαράβατος όρος είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση λάβει «παράταση», θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια ύψους από 15 - 25 δισ. για να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα που λήγουν τη διετία 2015 - 2016. Για το «χρηματοδοτικό κενό» που θα προκύψει, η κυβέρνηση ή θα επιβάλει απευθείας νέα άγρια μέτρα ή θα συνάψει νέα δανειακή συμφωνία και νέο βάρβαρο μνημόνιο με την τρόικα. Αν επιλεγεί νέο «κούρεμα», όπως έγινε και με το προηγούμενο, θα συνοδευτεί από καινούργιο μνημόνιο, άρα και νέα μέτρα. Οσο για την προπαγάνδα περί μείωσης του κρατικού χρέους, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ και έφτασε συνολικά τα 303 δισ. ευρώ, ενώ είχε μεσολαβήσει και το «κούρεμα»!

Γίνεται φανερό ότι όποια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και αν επιλεγεί, για το λαό θα σημάνει συνέχεια στο δρόμο της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η σφαγή μισθών, συντάξεων, οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι μόνιμα και θα κλιμακωθούν, καθώς αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και «προσάναμμα», για να διασφαλιστούν οι συνθήκες επαναφοράς της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η «διάσωση» του λαού βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Στη ρότα των ταξικών αγώνων, όπως έδειξε και η χτεσινή απεργία, για να μπουν εμπόδια στα μέτρα, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, που θα παλεύει για αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ