Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Βροχή επικρίσεων δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι, επιμένοντας στις «τριβές» με τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση «κόκκινων γραμμών» στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος πέραν των οποίων θα υπάρξει δυναμική αντίδραση, παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας εμμέσως τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Ο Νετανιάχου αρνείται ότι κάνει κάτι τέτοιο, όμως, και χτες επανέλαβε ότι «το Ισραήλ δεν θα περιμένει τις ΗΠΑ για ν' αντιδράσει. Αν κριθεί απαραίτητο, θα δράσουμε μόνοι μας, χωρίς την έγκρισή τους» υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τον τερματισμό της λειτουργίας της πυρηνικής εγκατάστασης στο Φέσενχαϊμ, στην οποία πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις εργαζόμενοι, ανακοίνωσε, χτες, σε διήμερο περιβαλλοντικό συνέδριο ο Γάλλος Πρόεδρος. Πρόκειται για την πιο παλιά πυρηνική εγκατάσταση της Γαλλίας και ο Ολάντ υποστήριξε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στις άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου θα γίνει ευρεία αναβάθμιση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανελκυστήρας σε οικοδομή στην πόλη Γουχουάν, της επαρχίας Χουμπέι, στην Κεντρική Κίνα, έκανε βουτιά 30 ορόφων την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές, οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος τελούν υπό έρευνα, ωστόσο χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Κίνα σε εργατικά ατυχήματα, καθώς οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται.

ΤΟΚΙΟ.-- Τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες πρότεινε χτες η ιαπωνική κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

ΧΑΓΗ.-- Στις 16 Οκτώβρη προγραμματίστηκε να αρχίσει η δίκη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο Χάτζιτς κατηγορείται για συμμετοχή σε «οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο» με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στόχος του οποίου ήταν η βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση των Κροατών και του μη σερβικού πληθυσμού από το 1/3 της κροατικής επικράτειας.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών γύρω από το ηφαίστειο Φουέγκο εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την έκρηξή του, το απόγευμα της Πέμπτης, κάτι που προκάλεσε την εκτόξευση σύννεφων καπνού σε ύψος 1 χλμ από τον κρατήρα. Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να διατάξουν την απομάκρυνση ακόμα 23.000 ατόμων από τις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί στην Παραγουάη πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας την καταβολή του κατώτατου μισθού, καθώς και των επιδομάτων που δικαιούνται, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως σε αντίθετη περίπτωση θα παραλύσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με απεργία διαρκείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ