Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Αρνητικές γνώμες για την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το 49% των Βρετανών βλέπει με αρνητικό τρόπο την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ το 52% πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ενωση πλήττει την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου «German Marshall Fund». Επιπλέον, το 79% θέλει τη διατήρηση του πλήρους ελέγχου επί των εθνικών οικονομικών και της δημοσιονομικής πολιτικής στο Λονδίνο, θεωρώντας ότι η προοπτική συγκέντρωσης μεγαλύτερων εξουσιών στις Βρυξέλλες επί των εθνικών δημόσιων οικονομικών συνιστά απειλή.

Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας του Ινστιτούτου για τις 10 από τις 11 χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην ανάλυση (δεν συμμετείχε η Ελλάδα). Στην Ισπανία το 57% θεωρεί πως το ενιαίο νόμισμα έχει πλήξει την εθνική τους οικονομία, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 52%, στην Ιταλία, 51%, στη Βρετανία το 89%, ενώ πάνω από τα 2/3 των Βρετανών εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση τους έχει επηρεάσει προσωπικά και το 58% αποδοκιμάζει το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση. Μόνο στη Γερμανία, το 53% συμφωνεί με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών επί των εθνικών δημοσιονομικών στις Βρυξέλλες.

Η αντίθεση των ερωτηθέντων στην ΕΕ δείχνει ότι πολλοί εργαζόμενοι που βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης εκφράζουν δυσφορία για την ίδια την ΕΕ. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το να είναι συνειδητή αντίθεση με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, καθώς εκφράζει και αντιδραστικές δυνάμεις και δυνάμεις που θέλουν άλλη μορφή διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος και όχι ρήξη και ανατροπή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ