Τα στοιχεία επαληθεύουν την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και την αναγκαιότητα για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Τη γενικευμένη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη, επιβεβαιώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα μ' αυτή, η ανεργία των νέων 15-24 ετών, στη διάρκεια που η κρίση εξελίσσεται, από το Φλεβάρη του 2008, έκανε άλμα και αυξήθηκε κατά 50%! Την ίδια περίοδο η ανεργία των νέων στην ΕΕ αυξήθηκε από ένα μέσο όρο 15%, σε 22,5%. Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα, με ποσοστό 53,8% και στην Ισπανία με 52,9%. Σε όλη την ΕΕ, πάνω από το 30% των άνεργων νέων ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.
Στο πεδίο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, συνεδριάζει την Παρασκευή το Γιούρογκρουπ με κεντρικό θέμα όχι την Ελλάδα, αλλά την Ισπανία, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στο μηχανισμό στήριξης. Η συνεδρίαση είναι σημαντική και για την Κύπρο, η οποία φαίνεται να οδεύει επίσης σε μνημόνιο.
Ο κοινοτικός Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα Χοακίν Αλμούνια δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωζώνη δε θα επιβάλλει νέους οικονομικούς όρους στην Ισπανία εάν ζητήσει βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως είναι πιθανό να γίνουν πιο αυστηρές οι προθεσμίες για την εφαρμογή και την υιοθέτηση αποφάσεων.
«Πρακτικά όλοι οι όροι θα συμβαδίζουν με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, δείχνοντας ότι οι στρατηγικές της ΕΕ είναι το μόνιμο μνημόνιο πάνω από τα κεφάλια των λαών στα κράτη - μέλη.
Στη Γερμανία, δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου (αναμένεται την Τετάρτη), η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι αυτή θα είναι θετική για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο ESM είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα», είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στην Ιταλία, τέλος, μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν τελικά η μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταδεικνύοντας ότι η τέταρτη από το 2001 ύφεση της ιταλικής οικονομίας βαθαίνει. Σε ετήσια βάση, η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,6%, έναντι 2,5% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου. Εναντι του πρώτου τριμήνου, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,8%, έναντι 0,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση.