Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το νέο ... μοντέλο δήμων και περιφερειών

Στην πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτελ με τον υφυπουργό Εργασίας της συγκυβέρνησης Ευριπίδη Στυλιανίδη, έγινε σαφές ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να προωθήσουν συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών στην εξής λογική: «Εξορθολογισμός των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και στη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων». Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; Μεγαλύτερες περικοπές σε υπηρεσίες, αλλά και σε χρήματα που δίνονται στους δήμους για να λειτουργούν αυτές τις υπηρεσίες. Κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στο λαό που ήδη τα βγάζει πέρα με το ζόρι, ενώ επίκεινται και νέα αντιλαϊκά μέτρα που καταδικάζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει «νέο μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης» αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη σε μια σειρά δήμους που απευθύνονται είτε στους Επιτρόπους (διορισμένοι από την κυβέρνηση ελεγκτές της νομιμότητας των αποφάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων) είτε απευθείας στο υπουργείο, για να ζητήσουν τα χρήματα που δικαιούνται, για να μπορούν να λειτουργούν παιδικοί σταθμοί, προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ, τα Δημοτικά Ιατρεία και άλλες δράσεις Πρόνοιας, παίρνουν την απάντηση: «Σε λίγο θα πρέπει να εξασφαλίζετε μόνοι σας τους πόρους. Αν δεν μπορείτε κλείστε τα προγράμματα»... Την ίδια απάντηση, παίρνουν οι εκπρόσωποι των σχολικών επιτροπών που ζητούν χρήματα για να πληρώσουν το νερό, το φως, το πετρέλαιο στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία που ξεκινούν σήμερα τη λειτουργία τους...

Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι ότι η περιβόητη ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, αφορά εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς νευραλγικών τομέων που σήμερα διαχειρίζονται δήμοι και περιφέρειες. Ορισμένοι από τους τομείς είναι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, χρήση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Κι όλα αυτά οδεύουν στους επιχειρηματίες που θα βγάζουν τεράστια κέρδη. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που είναι ζήτημα αν θα έχουν τα σχολεία πετρέλαιο, που κλείνουν παιδικοί σταθμοί, η συγκυβέρνηση μεθοδεύει ουσιαστικά τη λειτουργία των δήμων σαν βασικούς μοχλούς ενίσχυσης του κεφαλαίου και τη σύμπραξή τους με όλες τις πιθανές μορφές με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ιδιωτικοοικονομικά θα είναι επίσης και τα κριτήρια αξιοποίησης της περιουσίας των δήμων, όπως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, συμβάσεις παραχώρησης κ.λπ. Αλλωστε, ο «Καλλικράτης», ήδη προβλέπει τέτοιου είδους συνεργασίες και σχέσεις, τέτοιου είδους μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης.

Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού, θα τροφοδοτήσουν την ανεργία, θα επιτύχουν το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, θα οδηγήσουν στο να μην παρέχονται βασικές υπηρεσίες πρόνοιας σε τμήματα του πληθυσμού που έχουν ανάγκη έστω κι αυτές τις υποτυπώδεις που παρέχουν σήμερα οι δήμοι. Αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, ο λαός πρέπει να την καταδικάσει, να μην την αποδεχτεί και παλεύοντας για την ικανοποίηση των αναγκών του να αποτρέψει την υλοποίησή της.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ