Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΒΡΟΥ
Να σταματήσει το ξεπούλημα της βιομηχανίας ζάχαρης

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή

Η αντίθεση των εργατών στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εκφράστηκε ολοκάθαρα στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα του Εβρου, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη Διοίκηση του εργοστασίου, με τα μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, με αντιπροσωπεία του ΕΚ Ορεστιάδας και με αντιπροσωπεία των εποχικών εργαζομένων και περιόδευσε στους χώρους εργασίας όπου μίλησε με τους εργαζόμενους.

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα έχει δυνατότητες επεξεργασίας των προϊόντων από 150.000 στρέμματα και έφτασε να επεξεργάζεται την τευτλοπαραγωγή από 15.000 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 1/10 των δυνατοτήτων του. Η φετινή καμπάνια ξεκινάει στις 17 Σεπτέμβρη και θα απασχοληθούν συνολικά οι 100 μόνιμοι εργαζόμενοι που απέμειναν και άλλοι περίπου 100 εποχικοί. Στη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, μεταφορείς, τευτλοεξαγωγείς (ιδιοκτήτες μηχανημάτων που βγάζουν τα τεύτλα από το χώμα). Η απαξίωση και συρρίκνωσή της ΕΒΖ θα επιφέρει σημαντικό χτύπημα στο εισόδημά τους και συνολικότερα στην τοπική οικονομία, θα σημάνει παραπέρα αύξηση της ήδη υψηλής ανεργίας (50%), αφού σήμερα στην Ορεστιάδα το μοναδικό φουγάρο εργοστασίου που καπνίζει είναι αυτό της ΕΒΖ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Δ. Μανωλάκου, σημείωσε πως μια είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν, η ενίσχυση του αγώνα με επόμενο βήμα κλιμάκωσης τη γενική απεργία που προτείνει το ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ. Οπως είπε, «ο κοινός αγώνας εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, νεολαίας και γυναικών είναι αυτός που θα βάλει εμπόδιο σε αυτή την άγρια και βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «η απαξίωση και η υποβάθμιση της Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελεί έγκλημα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας» και παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε: «Με τη διάλυση της ΑΤΕ η ΕΒΖ πέρασε στο δημόσιο, το ίδιο και η ΔΩΔΩΝΗ και η ΣΕΚΑΠ. Το ΚΚΕ διεκδικεί να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους, να διατηρηθεί ο κρατικός χαρακτήρας και να στηριχθεί η ανάπτυξή τους». Ειδικότερα ανέφερε, ότι με την ανάπτυξη της ΕΒΖ μπορούν να ικανοποιηθούν οι εγχώριες ανάγκες αλλά και να γίνουν εξαγωγές. Ομως, ξεκαθάρισε ότι, «στα πλαίσια της ΕΕ και αυτής της πολιτικής δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει. Το αντίθετο, η ΕΒΖ οδηγείται στη συρρίκνωση και τη διάλυση.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ και η εξουσία του λαού με λαϊκή οικονομία και φυσικά μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η μόνη λύση για ανάπτυξη υπέρ του λαού και ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της χώρας με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ