Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τεράστιες οι καταστροφές και οι κυβερνητικές ευθύνες

Icon

Τεράστιες καταστροφές, για τις οποίες θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να αποκατασταθούν, ζει η Χίος. Η πυρκαγιά που μέσα σε επτά μέρες κατέκαψε περισσότερα από 160.000 στρέμματα δασικών, καλλιεργήσιμων και άλλων εκτάσεων, που βύθισε σε απόγνωση τους κατοίκους των περισσοτέρων περιοχών του νησιού, αντιμετωπίστηκε με ισχυρότατες δυνάμεις και με αυτοθυσία από τους πυροσβέστες που έφτασαν από διάφορες περιοχές.

Στο έλεος των πυρκαγιών είναι και φέτος η Ζάκυνθος. Σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, το νησί βρίσκεται στην 32η θέση στον πίνακα των νομών με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις, με μέσο ανά έτος αριθμό καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων (3.739,6 στρέμματα). Επίσης, είναι στην 35η θέση των νομών με τις περισσότερες πυρκαγιές, κατά μέσο -ανά έτος- αριθμό αγροτοδασικών πυρκαγιών. Παρά το γεγονός αυτό, όπως και σε άλλα μέρη της χώρας, η δύναμη που καλείται να προστατέψει το νησί των 410 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ελάχιστη. Πόσο μάλιστα, όταν μέσα σε τρεις ημέρες εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές, οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίστηκαν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αυτή τη στιγμή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ελατείων (οι μόνες υπηρεσίες σε όλο το νησί), υπηρετούν 42 μόνιμοι πυροσβέστες, 35 Πενταετούς Υποχρέωσης και 19 εποχικοί.

Σε ό,τι αφορά τα οχήματα, η υπηρεσία Ζακύνθου έχει στις τάξεις της ένα όχημα του 1977 και δύο της δεκαετίας του 1980. Στην αντίπερα όχθη, το κλιμάκιο Ελατείων έχει δύο οχήματα της δεκαετίας του '80 και ισάριθμα της δεκαετίας του '90. Με αυτά, οι ελάχιστοι πυροσβέστες αυτή τη βδομάδα προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν τα μέτωπα και παράλληλα ήταν σε ετοιμότητα για ό,τι άλλο χρειαστεί.

Οχι στην άσκοπη καταπόνηση

Να σταματήσει η άσκοπη καταπόνηση προσωπικού με επιφυλακές σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν πυρκαγιές, ζητά με επιστολή της προς το προεδρείο της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το μέτρο της επιφυλακής, όπως κατά καιρούς έχει επισημάνει η ΕΑΚΠ, το παίρνουν πολλές υπηρεσίες βάζοντας τους πυροσβέστες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ακόμα και αν δεν υπάρχει συμβάν. Και αυτό γίνεται χειρότερο για τους εργαζόμενους καθώς με την έλλειψη προσωπικού, δεν γίνονται οι αλλαγές σε εύλογο χρονικό διάστημα, καταπονώντας άσκοπα τους πυροσβέστες.

Στην επιστολή τονίζεται πως λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και μεγάλων δασικών πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 εκδόθηκε με εντολή του αρχηγού του ΠΣ διαταγή για πλήρη επιφυλακή. Υπό μερική επιφυλακή τέθηκαν «οι Υπηρεσίες των Περιφερειακών Διοικήσεων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης». Ομως, μέρες μετά δεν είχε λήξει η επιφυλακή...

Η ΕΑΚΠ τονίζει πως οι εργαζόμενοι στο Σώμα κατανοούν την κατάσταση που έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της χώρας μας που δοκιμάζονται και συμπάσχουν με τις κοινωνίες των πληγέντων περιοχών. Το φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σχεδόν με την ίδια ένταση και βασική αιτία είναι η εμπορευματοποίηση της γης που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αλλά και οι τραγικές ελλείψεις που οδηγούν στην υποβάθμιση της Πυροσβεστικής και θέτουν σε κίνδυνο ζωές πυροσβεστών». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Αυτές οι προσπάθειες γίνονται «παρά τον ελλιπή, ταλαιπωρημένο και κακοσυντηρημένο προστατευτικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τα συνεχώς μειωμένα κονδύλια» όταν οι εργαζόμενοι δίνουν «σε καθημερινή βάση μάχη σώμα με σώμα και μάλιστα κάτω από επισφαλείς συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, παράνομες - αλόγιστες επιφυλακές και αρκετές ώρες συσσωρευμένων απλήρωτων ρεπό, για την προστασία του ανθρώπου όπως και του περιβάλλοντος που ζει και δραστηριοποιείται».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως «οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν με ημίμετρα να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλη ευκολία μετακυλύουν τις βαρύτατες ευθύνες τους σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ "στον στρατηγό άνεμο", συνεχίζοντας τις καταστροφικές τους πολιτικές. Είναι νωπή στη μνήμη μας η προσπάθεια κατάργησης περισσοτέρων από 40 υπηρεσιών, σταθμών, κλιμακίων εκ των οποίων ακόμα και ΕΜΑΚ».


Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ