Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζουν παρά την καταστολή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Προχτές, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε πανεθνική κινητοποίηση των μαθητών για μία «Παιδεία δημόσια και ποιοτική» όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των χιλιάδων μαθητών αλλά και φοιτητών που είχαν και τη στήριξη λαϊκών οργανώσεων και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, των καραμπινιέρων. Συγκρούσεις που έγιναν το πρόσχημα για ένα ακόμη σαρωτικό κύμα συλλήψεων. Παρ' όλα αυτά οι μαθητές αλλά και οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν πέρσι, παρά την καταστολή.

Η επίθεση των καραμπινιέρων έγινε στο κεντρικό σώμα της συγκέντρωσης που πορευόταν προς την πλατεία Πλάσα ντε Αρμας, ενώ το πρόσχημα ήταν παρακώλυση της συγκοινωνίας καθώς οι «μαθητές δεν είχαν πάρει άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των καραμπινιέρων, έγιναν «139 συλλήψεις, ενηλίκων και ανηλίκων, σε διάφορα σημεία του Σαντιάγο», προσθέτοντας ότι κατά τις «ταραχές τραυματίστηκαν 19 καραμπινιέροι».

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες της Πέμπτης έγιναν στο πλαίσιο της πανεθνικής μέρας κινητοποίησης των μαθητών, με τη συμπλήρωση τριών βδομάδων κινητοποιήσεων. Εγιναν και καταλήψεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επίσης με πρωτοφανή βία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την προηγούμενη βδομάδα έγιναν πάνω από 250 συλλήψεις, ανηλίκων εννοείται, ενώ οι μαθητές έχουν καταγγείλει ότι ορισμένοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατά τη σύλληψή τους. Καταγγελίες που ήδη έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και ερευνώνται από το Κογκρέσο.

Αλληλεγγύη του ΣΑΣΑ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) «χαιρετίζει και στηρίζει τους μαθητές της Χιλής που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το σπουδαστικό κίνημα. Διεκδικούν δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία, ενάντια στη μετατροπή της σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Καταγγέλλουμε τη βίαιη καταστολή απέναντι στους αγώνες τους με εντολή της κυβέρνησης, με στόχο να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές μαθητές. Παρά τις επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων, τους τόνους χημικών και δακρυγόνων, τους ξυλοδαρμούς, τις στημένες προβοκάτσιες, τις εκατοντάδες συλλήψεις μαθητών σε διάστημα 2 βδομάδων, τις αποβολές τους από τα σχολεία, οι μαθητές και οι φοιτητές δεν κάνουν πίσω. Η κλιμάκωση του αγώνα τους οργανωμένα και περιφρουρημένα είναι το όπλο τους και είμαστε στο πλευρό τους. Οπως στη Χιλή, έτσι και εδώ, η πολιτική που εξυπηρετεί επιχειρηματίες, βιομήχανους και εφοπλιστές, το νέο κύμα μέτρων που έρχεται, έχει στόχο να τσακίσει εμάς και τους γονείς μας για τα κέρδη των λίγων. Η νέα σχολική χρονιά θα βρει και εμάς με ψηλά το κεφάλι, να παλεύουμε οργανωμένα για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και στη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ