Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονο παρασκήνιο ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις

Εδραιώνεται μέρα με τη μέρα η διάχυση του πολέμου της Συρίας και στο γειτονικό βόρειο Λίβανο. Στην Τρίπολη συγκρούονται σουνίτες - υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης και αλαουίτες - υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας, με απολογισμό ήδη 17 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες
Εδραιώνεται μέρα με τη μέρα η διάχυση του πολέμου της Συρίας και στο γειτονικό βόρειο Λίβανο. Στην Τρίπολη συγκρούονται σουνίτες - υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης και αλαουίτες - υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας, με απολογισμό ήδη 17 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται για πολλοστή μέρα σε συνοικίες της Δαμασκού, στο Χαλέπι αλλά και στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ μοιάζει να εδραιώνεται η διάχυση της κρίσης στο γειτονικό βόρειο Λίβανο. Παράλληλα, εντείνονται οι, κυρίως, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των περιφερειακών τους συμμάχων για το πώς θα προωθηθούν αποτελεσματικότερα οι σχεδιασμοί τους για την αραβική χώρα και ευρύτερα.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα 24ωρα, κατέρρευσε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός που πέτυχε ο λιβανικός στρατός στην Τρίπολη, ανάμεσα σε ένοπλους σουνίτες, από τη μία, που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση και σε αλαουίτες, από την άλλη, που υποστηρίζουν τη συριακή ηγεσία. Πυρά και όλμοι άρχισαν και πάλι να συγκλονίζουν κυρίως τις ανατολικές συνοικίες της πόλης, οι οποίες έχουν υποστεί πλέον σημαντικές ζημιές από τις μάχες. Τουλάχιστον 2 άνθρωποι ακόμη σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό της τελευταίας βδομάδας στη λιβανική πόλη σε 17 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες και εντός Συρίας με επίκεντρο τις συνοικίες Νταράγια, Σμπάινεχ, Ασάλι, Κατάνα, Κάνταμ και Χάτζαντ αλ Ασουάντ της Δαμασκού, όπου αναφέρονται, από όλες τις πηγές, δεκάδες νεκροί των οποίων η ακριβής ιδιότητα και ο αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται και σε διάφορα σημεία της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στο Χαλέπι και στη Χάμα, ενώ όπως φαίνεται σκληρή μάχη γίνεται για τον έλεγχο της πόλης αλ Μπουκάμαλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, καθώς όποιος την ελέγχει ουσιαστικά ελέγχει και τη συρο-ιρακινή μεθόριο στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι εξαιρετικά σημαντικό από συμβολική και πρακτική άποψη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους, φέρεται να συμφώνησαν ότι θα πρέπει ν' αναληφθεί πρωτοβουλία για τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της «δραματικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία». Χτες, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, με βάση εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 Σύροι έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και άλλοι τόσοι έχουν μετακινηθεί εσωτερικά.

Η γαλλική πλευρά, διά στόματος υπουργού Αμυνας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, έθιξε την προοπτική εγκαθίδρυσης κάποιου είδους «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» ή «ουδέτερης ζώνης», ενδεχόμενο που με επιμέλεια θέτουν και ξαναθέτουν επί τάπητος η Ουάσιγκτον και η Τουρκία, των οποίων αντιπροσωπείες (διπλωματικές, μυστικών υπηρεσιών και ασφαλείας) ολοκλήρωσαν έναν πρώτο γύρο συναντήσεων στην Αγκυρα για την εξέταση «όλων των πιθανών σεναρίων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη, διαβεβαίωνε ότι προσχήματα «τύπου χημικών όπλων» δε θα υπάρξουν, υποστηρίζοντας ότι η Δαμασκός έχει βεβαιώσει πως δε θα χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα.

«Ανακάλυψαν» ξένους μαχητές

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι «αίφνης» μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα που έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης - το «Αλ Τζαζίρα» και το «Ρόιτερς» - ανακάλυψαν τους «ξένους μαχητές» στη Συρία, για την παρουσία των οποίων φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν, στο πλευρό της αντιπολίτευσης πολεμούν «έμπειροι μουτζαχεντίν που έχουν δοκιμαστεί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ» από αραβικές χώρες, όπως Σ. Αραβία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Κατάρ, ΗΑΕ κ.ά. αλλά και «μουτζαχεντίν» από μη αραβικές χώρες, όπως είναι η Τσετσενία! Πρόκειται για «στροφή» στον πόλεμο προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η αναφορά πληροφοριών περί «ισλαμιστών και Αλ Κάιντα» είναι προφανές ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα ως προς την ενίσχυση της βοήθειας προς την αντιπολίτευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα σηματοδοτούν κάποια νέα τακτική από την πλευρά ορισμένων τουλάχιστον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» και τη γερμανική «Bild am Sonntag», οι βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο έχουν άμεση εμπλοκή στον εμφύλιο της Συρίας καθώς «βοηθούν κατασκοπευτικά τους Σύρους αντικαθεστωτικούς». Η πληροφορία επιβεβαιώνεται εμμέσως από τις δηλώσεις Βρετανού αξιωματούχου στην εφημερίδα «Times», ο οποίος είπε ότι λόγω του δημοσιεύματος οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι τώρα περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε μία γενικότερη ανάφλεξη και ότι «κάποιος ανόητος στις μυστικές υπηρεσίες καυχήθηκε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι βάσεις».

Αντίδραση υπήρξε από την Κύπρο, όπου χτες η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι έδωσε εντολή για διερεύνηση του θέματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ