Βέβαια, η ΓΣΕΕ ζήτησε η τελετή υπογραφής να γίνει «σε χώρο δουλιάς» (στα διυλιστήρια Ασπροπύργου), αλλά με βάση τα όσα προβλέπει το μνημόνιο κάτω από το οποίο έβαλε τις υπογραφές της η ξεπουλημένη ηγεσία της, η τελετή έπρεπε κανονικά να γίνει στα γραφεία του ΣΕΒ. Εκεί όπου βρίσκεται ο φυσικός χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων του μνημονίου «συνεργασίας και συναντίληψης».
Το περιεχόμενο του μνημονίου δείχνει την ανησυχία της κυβέρνησης και του κεφαλαίου από τη δράση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα, δείχνει και την πλήρη ταύτιση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στην πολιτική πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το επαίσχυντο μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Δηλαδή «συνδρομή» που προετοιμάζει για συμφωνία για μεγαλύτερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.
Τα χαμόγελα και τα μεγάλα λόγια περίσσεψαν, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου της ντροπής |
Πίσω από αυτή τη... συνεργασία κρύβεται η επιβολή της εργασιακής ειρήνης προς εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών στόχων των πολυεθνικών. Η απαγόρευση ουσιαστικά των κινητοποιήσεων με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δηλαδή τη... βοήθεια της ΓΣΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί απλήρωτη εργασία, στο όνομα της επίτευξης του λεγόμενου εθνικού στόχου των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πρόβλεψη που στην ουσία σημαίνει συμφωνία για ωμή παρέμβαση της ΓΣΕΕ ενάντια στην αυτοτελή δράση των κλαδικών οργανώσεων και διαχείριση των προβλημάτων από την ίδια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών.
Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) επισημαίνει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέλει να είναι ο συνομιλητής, ο διαπραγματευτής για τα προβλήματα που θα προκύπτουν. Με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι θα ξεπεράσουν τα εμπόδια των ανυπότακτων, των ασυμβίβαστων συνδικαλιστών, ιδιαίτερα των οικοδόμων αλλά και άλλων κλάδων που θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια των μελών τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα». Και η ΔΑΣ συμπληρώνει: «Το ταξικό κίνημα δεν εξουσιοδοτεί και ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να ξεπουλήσει κατακτήσεις που όταν οι εργαζόμενοι πάλευαν γι' αυτές, κάποιοι τότε αλλά και τώρα με τη στάση τους ακόμη και με τη δράση τους, τις υπονόμευαν».
«Οι εργαζόμενοι, ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ, συσπειρωμένοι στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, θα αγωνιστούν ενάντια σε όποιον θα αντιστρατεύεται τα δικαιώματά τους. Στην περίοδο προετοιμασίας αλλά και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αγώνας μας όχι μόνο δε θα περισταλεί αλλά αντίθετα θα είναι σε ένταση για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων αλλά και για διεκδίκηση λύσεων σε αιτήματά μας».
Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η κυριαρχία των πολυεθνικών, αλλά και η πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης και της πολύμορφης αξιοποίησης σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων λαών και χωρών. Υπογραμμίζει όμως, ότι «η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικό, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν παγιωθεί στο διεθνή αυτό θεσμό, αλλά μπορεί και πρέπει να επιμείνει στην πάλη της ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική, δημοκρατική και φιλειρηνική αποστολή τους». Και τονίζει: «Η παρέμβασή μας σήμερα, χρειάζεται να είναι στην κατεύθυνση να προληφθούν οι χειρότερες συνέπειες για τους εργαζόμενους της χώρας μας. Οπως, η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, τα ατυχήματα από εντατικοποίηση και μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η καταστροφή του περιβάλλοντος, το χτύπημα των δημοκρατικών πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και η μετατροπή του ΟΕΚ σε γενική υπεργολαβική κατασκευαστική εταιρία.
Τέλος, η ΔΑΣ καλεί το εργατικό κίνημα, σε συνεργασία με άλλα μαζικά κινήματα, να παρέμβει αγωνιστικά, «ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, να παρεμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται με άλλοθι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».