Ο τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης Πινιέρα, που τον περασμένο Απρίλη προώθησε σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την επιβολή φόρων σε επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση της Παιδείας με επιπλέον 1 δισ. δολάρια, που θα δοθούν με την παροχή «υποτροφιών», δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει το νέο κύμα κινητοποιήσεων. Απέναντι στο νέο κύμα που θα κλιμακωθεί, όπως έχουν προαναγγείλει φοιτητές και μαθητές, η κυβέρνηση απαντά με συνεχώς αυξανόμενη καταστολή, όπου στο στόχαστρο των καραμπινιέρων βρίσκονται ακόμη και 12χρονα και προβοκάτσιες ώστε να «νομιμοποιήσει» την ποινικοποίηση του σπουδαστικού κινήματος.
Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα δεν δείχνει να κάμπτεται, ενώ εδώ και ένα χρόνο οι κινητοποιήσεις από το βορρά έως το νότο είναι συνεχείς. Από τους εργαζόμενους στα ορυχεία στην έρημο Ατακάμα, που πριν μερικούς μήνες ξεκίνησαν τον αγώνα για την επανεθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου μέχρι το νότο, τον αγώνα των ιθαγενών Μαπούτσε, αλλά και τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Αϊσέν για τα χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, από την Παιδεία, την Υγεία, τους αξιοπρεπείς μισθούς κ.ά.
Η επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις με άγρια καταστολή έχει συμβάλει στην πλήρη αποκάλυψη της βάρβαρης ταξικής φύσης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα ο αγώνας όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ριζοσπαστικοποιείται.