Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει η συμμαχία για δωρεάν φάρμακο

Αδιέξοδη για ασφαλισμένους και αυτοαπασχολούμενους η τακτική των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων

Η πολιτική που εφαρμόζεται, με στόχο την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος και τα ασφαλιστικά, την ενίσχυση των φαρμακευτικών εταιρειών και την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματιών φαρμακοποιών, συνθλίβει τόσο τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς, όσο και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων να μειωθεί κι άλλο η κρατική φαρμακευτική δαπάνη συμπίπτει με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των φαρμακοποιών.

Θύματα των περικοπών είναι τόσο οι ασφαλισμένοι, όσο και οι φαρμακοποιοί. Μάλιστα, οι τελευταίοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με το «λουκέτο», όμηροι κυριολεκτικά των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Στους δε ασφαλισμένους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τώρα, η κατεύθυνση που δίνει η ηγεσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους μόνο με πληρωμή τοις μετρητοίς, «διεκδικώντας» τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ, μεταθέτει τη «θηλιά» στους ασφαλισμένους. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν πιέζεται η κυβέρνηση, αλλά στηρίζεται και ακριβώς αυτή η κυβερνητική πολιτική που καθιστά το φάρμακο εμπόρευμα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί δεν αντιπαλεύουν την πολιτική που τους απειλεί με «λουκέτο» ώστε τα μεγάλα φαρμακεία - επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στον κλάδο.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως οι φαρμακοποιοί πρέπει να πληρωθούν και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ΕΟΠΥΥ επίσης πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία από το κράτος, αφού η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι μειώσεις μισθών και οι οφειλές κράτους - εργοδοτών έχουν «ξετινάξει» τα Ταμεία. Πώς γίνεται να μπαίνει κάθε χρόνο νέος κυβερνητικός στόχος για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό να μη θίγει και τους φαρμακοποιούς;

Να πιεστούν οι έμποροι της Υγείας

Αντικειμενικά οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες, οι εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες είναι σύμμαχοι των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και δεν επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να μην ενδιαφέρονται για τα δραματικά αδιέξοδα που γεννά αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας στην πλειοψηφία του λαού. Τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας ακυρώνουν ακόμη και την επιστημονική τους ευθύνη. Πώς θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες; Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, γι' αυτούς που η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από τη θεραπεία, για την οποία πληρώνουν έως και χιλιάδες ευρώ το μήνα και δεν παίρνουν τίποτα πίσω, για τους πιο φτωχούς κι εξαθλιωμένους.

Επιπλέον αυτός ο τρόπος εκβιασμού των ασφαλισμένων αφήνει στο απυρόβλητο τους φαρμακευτικούς ομίλους και το κράτος, που είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι. Τους φαρμακοβιομήχανους και το κράτος που τους στηρίζει πρέπει να στοχεύουν οι κινητοποιήσεις, ενάντια σ' αυτούς πρέπει να στραφούν τα συντονισμένα «πυρά» όλων των λαϊκών στρωμάτων. Αυτοί εκβιάζουν ότι θα «στεγνώσει» η αγορά από απαραίτητα φάρμακα, αυτοί εμποδίζουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή. Η συμμαχία του λαού με τους φαρμακοποιούς πρώτα και κύρια θα έχει σαν άμεσο στόχο να πιεστεί η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο. Η συμμαχία αυτή θα έχει σαν αφετηρία, αλλά και σαν στόχο την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράση στον κλάδο του φαρμάκου και στη δημιουργία ενός Κρατικού Φορέα παραγωγής, διανομής, εισαγωγής και έρευνας φαρμάκου, όπου όλοι θα είχαν δωρεάν φάρμακα και οι φαρμακοποιοί θα εργάζονταν με αξιοπρεπείς μισθούς, όρους εργασίας, με όλα τα δικαιώματά τους εξασφαλισμένα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org