Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Περίγραμμα συρρίκνωσης και διάλυσης

Περιφερειακά Συστήματα Κοινωνικής Φροντίδας, κατά τα πρότυπα του αντι-ΕΣΥ νόμου, προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης

«Αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» ήταν χτες το σύνθημα έξω από υπουργείο Υγείας
«Αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» ήταν χτες το σύνθημα έξω από υπουργείο Υγείας
Τη διάλυση και συρρίκνωση του εναπομείναντος δημόσιου Συστήματος Πρόνοιας, κατά τα πρότυπα του αντι - ΕΣΥ νόμου και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) προωθεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, υπό το πρόσχημα της ανάγκης «ανασυγκρότησης» της Πρόνοιας μέσω μιας νέας οργανωτικής δομής.

Ετσι, το υπουργείο Υγείας, μετά την ψήφιση του αντι - κοινωνικού νόμου 2646/98, την υποχρηματοδότηση και το πάγωμα των προσλήψεων που οδήγησε στο μαρασμό μια σειρά υπηρεσίες της πρόνοιας, προχωράει στη δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας (ΠΕΣΥΚΦ), φτιάχνοντας το μηχανισμό παραπέρα διάλυσης των οργανισμών και ιδρυμάτων πρόνοιας.

Τις βασικές αρχές της «νέας οργανωτικής δομής» που προωθείται στην πρόνοια έδωσε στους εργαζόμενους στους φορείς της ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος σε συνάντηση που είχαν προχτές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, την Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα, που αφορά κυρίως στην πρόληψη των προβλημάτων αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού.

Τη Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας ή κλειστής φροντίδας και στη θεραπεία και αποκατάσταση των σωματικών και ψυχικών νόσων ή της αναπηρίας αναλαμβάνουν τα ΠΕΣΥΚΦ.

Την Τριτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα που έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής και κλειστής κοινωνικής φροντίδας υψηλής εξειδίκευσης αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ) και η κεντρική διοίκηση.

Σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας ιδρύονται ΠΕΣΥΚΦ που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα οποία φροντίζουν για την παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, αλλά και για το συντονισμό σε επίπεδο περιφέρειας όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων. Από την ίδρυση των ΠΕΣΥΚΦ όλες οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Διοικητικών Συμβουλίων και των προέδρων των νομικών προσώπων αυτών περιέρχονται στα ΠΕΣΥΚΦ, «εκτός από αυτές που ρητά θα εξαιρεθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας». Τα ΠΕΣΥΚΦ διοικούνται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΔΣ, ενώ απουσιάζει η εκπροσώπηση των εργαζομένων και ο κοινωνικός έλεγχος.

Με τη συγκρότηση των ΠΕΣΥΚΦ διαμορφώνεται ο μηχανισμός κατάργησης μιας σειράς υπηρεσιών και ιδρυμάτων είτε με άμεσο τρόπο είτε με έμμεσο - μέσα από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων- αφού η διοίκηση των ΠΕΣΥΚΦ «εισηγείται στο υπουργείο Υγείας την ίδρυση νέων μονάδων κοινωνικής φροντίδας, την κατάργηση ή τη συγχώνευσή τους».

Στα πλαίσια της «παντοδυναμίας» των σχεδιαζόμενων ΠΕΣΥΚΦ οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αφού το ΠΕΣΥΚΦ «αποφασίζει, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, για τις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις του προσωπικού» κατά το δοκούν. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκποίησης της περιουσίας των ιδρυμάτων που περνάει πλέον στα ΠΕΣΥΚΦ, τα οποία «αποφασίζουν για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των μονάδων τους».

Σε κάθε ΠΕΣΥΚΦ συνίσταται ένα επιστημονικό συμβούλιο με τριετή θητεία, το οποίο γνωμοδοτεί και εισηγείται στο ΔΣ και τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΚΦ για θέματα κοινωνικής προστασίας.

Πόροι των ΠΕΣΥΚΦ είναι επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, δωρεές κληροδοτήματα και άλλες παροχές τρίτων, έσοδα από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων, κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τις δραστηριότητές τους, έσοδα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, ή άλλων ελληνικών ή διεθνών οργανισμών.

Οι μονάδες παροχής κοινωνικής φροντίδας αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες των ΠΕΣΥΚΦ και διοικούνται από τον διευθυντή και από συμβούλιο διοίκησης (αποτελείται από το διευθυντή της μονάδας κοινωνικής φροντίδας, τον προϊστάμενο της διοικητικής υπηρεσίας και τον προϊστάμενο της επιστημονικής υπηρεσίας). Το συμβούλιο διοίκησης ασκεί τις αρμοδιότητες που του εκχωρούνται (!) με απόφαση του ΔΣ του ΠΕΣΥΚΦ και έχει γνωμοδοτικό ρόλο προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΠΕΣΥΚΦ σε ζητήματα που αφορούν «την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας».

Τέλος, ιδρύονται Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας, στο οποίο συμμετέχουν αυτοδίκαια οι πρόεδροι των ΠΕΣΥΚΦ της χώρας, ενώ στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας συνίσταται το Συμβούλιο Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας, σκοπός του οποίου είναι ο συντονισμός και η εποπτεία της δράσης των ΠΕΣΥΚΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ