Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεχωριστό γεγονός για νεολαία και εργαζόμενους
  • Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη
  • Πολλές και πλούσιες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας

Συνεχίζει το ταξίδι του το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με πλούσιο περιεχόμενο και έμπνευση για τους αγώνες που έρχονται. Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Δίνε το χέρι σου σ' όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία», μια «σύνθεση» μιας ρήσης του Μ. Γκόρκι μ' ένα στίχο του Μπ. Μπρεχτ. Ενα σύνθημα που εκφράζει το δίλημμα υποταγή ή ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια, το δίλημμα των δύο δρόμων ανάπτυξης.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν και φέτος στις δυτικές συνοικίες της Αττικής, στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"» στο Ιλιον στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο του Φεστιβάλ θα γίνει στις 6, 7 και 8 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», ενώ το διήμερο 7 - 8 Σεπτέμβρη θα γίνουν οι εκδηλώσεις σε Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα κ.ά.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποτελεί εδώ και χρόνια ένα μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, που εκτός από το ότι έχει σκοπό να καλύπτει τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες, τις ανησυχίες των νέων εργαζομένων, των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών, στέλνει πάντα μήνυμα διεξόδου, στην κατεύθυνση ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Εμπνέει, δείχνει το δρόμο για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό. Φέτος, σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης μετά την αντιλαϊκή καταιγίδα η σημασία του Φεστιβάλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι πραγματική γιορτή, για το νέο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο.

Πλούσιες εκδηλώσεις σε περιεχόμενο και ουσία

Ολες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητής», σε κάθε γωνιά της χώρας «στήνονται» με την εθελοντική προσφορά, την ανιδιοτέλεια, την δημιουργικότητα και την αγωνιστικότητα των μελών και των φίλων της ΚΝΕ. Στην Αθήνα, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» πολλά θα είναι τα θέματα που θα «σταθεί» και φέτος το Φεστιβάλ. Θα αναφερθούμε μόνο σε ορισμένα.

Ιδιαίτερη θέση θα έχουν και φέτος οι μαθητές, για τους οποίους θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη σκηνή, εκεί θα είναι το «στέκι» τους, όπου θα συμμετέχουν σε αφιερώματα, συζητήσεις, σκετς και σατιρικά δρώμενα, ενώ δε θα λείψουν τα μαθητικά συγκροτήματα, οι καλλιτεχνικές μουσικοθεατρικές ομάδες από θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, χώρος για γκράφιτι κ.ά.

Με το θέμα «Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια» το Φεστιβάλ θα υποδεχτεί, φέτος, τους μικρούς του φίλους και τους γονείς τους. Παιδιά, χωρίς καμία διάκριση σε φύλο, χώρα καταγωγής ή οτιδήποτε άλλο, θα συναντηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο και τις τρεις μέρες, από τις 6 το απόγευμα και μετά, αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου 15/9 και της Κυριακής 16/9. Στο φροντισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα περιέχονται παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιού και συναυλίες με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, αλλά και δημιουργικές και πρωτότυπες δραστηριότητες όπως κατασκευές, αθλοπαιδιές κ.ά. Επίσης, θα γίνουν εκδηλώσεις για νέους γονείς, με παρουσίαση του βιβλίου «Επιστολές του Μακάρενκο για τους νέους γονείς» και συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση».

Φυσικά και φέτος ο πολιτισμός θα έχει τη θέση του, στο Φεστιβάλ, με πολύμορφες δραστηριότητες και πολλές επιλογές, μακριά από τα «εύκολα» και «λαμπερά» σκουπίδια που καθημερινά προβάλλονται, με κάθε μέσο, από την κυρίαρχη τάξη. Εκτός από τις πολλές συναυλίες και άλλες δραστηριότητες θα γίνει συζήτηση μεταξύ ανθρώπων της Τέχνης για το ρόλο των καλλιτεχνών στις σημερινές συνθήκες. Ξεχωριστή θέση θα έχει η παρουσίαση 13 μελοποιημένων έργων του Κ. Βάρναλη, ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΚΝΕ με τη λήξη του διήμερου συνεδρίου του Κόμματος για τον ποιητή, το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Επιπλέον, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα με στοιχεία από τη ζωή και το έργο του. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος θα είναι και η πηγή έμπνευσης στην Εκθεση Εικαστικού Εργου από νέους εικαστικούς, των οποίων τα έργα θα εκτεθούν στο χώρο του Φεστιβάλ.

Επίσης, στο χώρο του πολιτισμού θα «ανέβει» θεατρικοποιημένη «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ» από το εξαιρετικό βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μορε «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», που εκδόθηκε στα ελληνικά το 1993 από τη «Σύγχρονη Εποχή». Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με ταμπλό που θα αναφέρονται σε πρωτοπόρους αγωνιστές, κομμουνιστές και πώς αυτοί εμπνεύστηκαν από στιγμές της ταξικής πάλης, του εργατικού κινήματος.

Αυτήν την εβδομάδα το ταξίδι του Φεστιβάλ συνεχίζεται με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Μπροστά στο Φεστιβάλ, που θα γίνει στην Καβάλα στις 15 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Φαλήρου θα προηγηθούν εκδηλώσεις, που ήδη ξεκίνησαν. Σήμερα, στα Λιμενάρια, θα μιλήσει ο Δήμος Ζαχαριάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «SUILAND» και προβολή DVD με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».
  • Μεθαύριο, Πέμπτη 16 Αυγούστου, στο Μανταμάδο της Λέσβου θα μιλήσει η Νάσια Σούκουλη, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ, θα γίνει προβολή DVD, θα διεξαχθούν αφιερώματα και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με λαϊκό γλέντι.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ