Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η εναλλακτική λύση του λαού

Οσο πλησιάζουν οι μέρες για την τελική ανακοίνωση από την συγκυβέρνηση του πακέτου των σφαγιαστικών μέτρων άνω των 16 δισ. ευρώ της περιόδου 2012 - 2014, φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν εφαρμόστηκε καμιά «ήπια συνταγή». Ενα, προς ένα, τα μέτρα που ετοιμάζει το κυβερνητικό μέτωπο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα οδηγήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά σε μόνιμη φτώχεια και δυστυχία. Συγκυβέρνηση και ΕΕ στήνουν ένα νέο σφαγείο για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την Υγεία και την Παιδεία του ελληνικού λαού.

Μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων η συντριπτική πλειοψηφία των απόμαχων της δουλειάς θα κληθεί να επιβιώσει με πιο «κουτσουρεμένες» συντάξεις. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έρθουν αντιμέτωποι με σφοδρότερο κύμα «επιχειρησιακών συμβάσεων» που ετοιμάζουν τα αφεντικά. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέσω της «εργασιακής εφεδρείας» ενώ μεγαλύτερο μαχαίρι θα μπει στους μισθούς του δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι θα πληρώσουν ακόμα πιο αυξημένη συμμετοχή για τα φάρμακά τους. Κοινωνικές ομάδες που ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση θα χάσουν ακόμα και τα επιδόματα φτωχοκομείου μετά την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή τους! Το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχίσει να ζει με τον εφιάλτη εκκαθαριστικών, χαρατσιών, φόρων. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά για να προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο θα χρειαστούν πάνω από 1.400 ευρώ για ένα τόνο!

Τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα και αυτά που έρχονται δεν είναι προσωρινά και σίγουρα δεν είναι τα τελευταία. Με την κρίση να βαθααίνει ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, το κεφάλαιο θα απαιτήσει νέα αντεργατικά πακέτα. Η πολυπόθητη ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» - δηλαδή η διασφάλιση νέων μέσων για την επανεκκίνηση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων - αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτή ακριβώς τη στρατηγική υπηρετεί η συγκυβέρνηση προωθώντας νόμους για τη συμπίεση του λεγόμενου εργατικού κόστους, με παραπέρα μειώσεις μισθών, ασφαλιστικών εισφορών, εξάλειψη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι κυβερνώντες στο όνομα της «ανάπτυξης», φορτώνουν νέους φόρους στις πλάτες του λαού για να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο, να δώσουν καινούριο ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες.

Πίσω από το θέατρο που παίζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης ισχυριζόμενοι ότι αναζητούν εκείνο το μείγμα των μέτρων με τις «λιγότερο οδυνηρές συνέπειες για την κοινωνία», υπάρχει η θύελλα που ετοιμάζουν. Δεν αναζητούν καμιά «ήπια και δίκαια προσαρμογή» για τα συμφέροντα του λαού γιατί κάτι τέτοιο αντιβαίνει με τις βασικές «αρχές» του εκμεταλλευτικού συστήματος, άρα και με τη δική τους ταξική πολιτική. Πολύ περισσότερο μάλιστα που τα προωθούμενα μέτρα αφορούν και την περίοδο μετά την κρίση, η οποία όποτε έρθει θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια που θα αφήσουν πίσω τους μνημόνια, κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αποφασιστική σύγκρουση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον σήμερα να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών τους νόμων. Οφείλουν με την πάλη τους να βάλουν τέλος στις θυσίες που τους επιβάλλουν οι υπερασπιστές του ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ