Οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν καλύτερα τους τρόπους που οι συγκεκριμένης διάταξης λεπτεπίλεπτες νανοδομές των ζωντανών οργανισμών χειρίζονται το φως, εμπνέοντας τους μηχανικούς να μιμηθούν τα βιολογικά σχέδια, σε νέα, κατασκευασμένα από τον άνθρωπο οπτικά υλικά. Τα υλικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο φωτεινές οθόνες και νέους χημικούς αισθητήρες, καθώς και σε μέσα καλύτερης αποθήκευσης, μετάδοσης και επεξεργασίας πληροφοριών.
Ενα είδος νανοδομών, που εμφανίζεται στα φτερά των παγωνιών, στις πεταλούδες και στα λέπια των ψαριών, είναι επάλληλα στρώματα νανοράβδων, που συνθέτουν ένα πυκνό υλικό σκέδασης του φωτός. Επειδή η απόσταση ανάμεσα στα στρώματα ράβδων είναι περίπου ίση με το μήκος κύματος κάποιου χρώματος του ορατού φωτός, οι δομές προκαλούν το φαινόμενο της περίθλασης. Τα χρώματα που ανακλώνται συμβάλλουν «δημιουργικά» ή «καταστροφικά», ενισχύοντας κάποια από αυτά και ακυρώνοντας κάποια άλλα. Η ίδια διαδικασία προκαλεί και τα χρώματα του ουράνιου τόξου στις επιφάνειες των δίσκων CD.
Νανοσπόνγκοι (κρυσταλλικές διατάξεις με τρύπες), παραμορφωμένες νανοδιατάξεις με μη κανονική δομή και μπολ που ανακλούν το φως (βλ. διπλανή εικόνα) είναι μερικές άλλες τεχνικές που εντοπίζονται σε πεταλούδες και πουλιά, ενώ κρυσταλλικές ίνες (φωτονικοί κρύσταλλοι) και στρώσεις πρωτεϊνών που ονομάζονται ιριδοφόρα είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ιριδίζοντα σκουλήκια και καλαμάρια αντίστοιχα.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς προέκυψαν μέσω της εξέλιξης των ειδών αυτές οι βιολογικές δομές, αλλά τουλάχιστον μαθαίνουμε πώς είναι φτιαγμένες και πώς παράγουν φανταστικά χρώματα. Η φύση δεν έχει εξεζητημένες τεχνολογίες, όπως οι ακτίνες ηλεκτρονίων, ώστε να χαράξει λεπτά στρώματα υλικού και γι' αυτό έχει δώσει πρωτότυπες λύσεις με πιο απλά μέσα. Αν οι μηχανικοί μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα αυτά ίσως καταφέρουν να αναπτύξουν φτηνά υλικά που να αλλάζουν εμφάνιση, όπως το καμουφλάζ του καλαμαριού, ή ολοκληρωμένα κυκλώματα για υπολογιστές που να μεταδίδουν την πληροφορία οπτικά αντί ηλεκτρονικά σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.
Τα ιριδίζοντα φτερά των παραδείσιων πτηνών μπορούν να γίνουν απότομα κίτρινα, με μικρή μετακίνηση των κροσσών στα άκρα τους |