Κυριακή 12 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς»

Με καταθέσεις στεφάνων σε διάφορα σημεία της Νίκαιας ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 17 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Οι καταθέσεις στεφάνων θα ξεκινήσουν στις 6μ.μ. από την πλατεία Αγίου Νικολάου και θα συνεχιστούν σε όλα τα σημεία που δολοφονήθηκαν πατριώτες.

Στις 8.45 θα γίνει εκδήλωση στον ιερό χώρο της Μάνδρας που συνδιοργανώνουν η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς-Κορυδαλλού-Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με αντάρτικα τραγούδια.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου. Στις 10 το πρωί στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, θα γίνουν ομιλίες εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ και του Νίκου Τούσσα, Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ και μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και πορεία προς το Γ΄ Νεκροταφείο στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων.

Η Κοκκινιά της θυσίας και του αγώνα

Ηταν χαράματα της 17ης Αυγούστου 1944 και η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη από παντού. Γερμανοί και γερμανοτσολιάδες ρίχνονταν με λύσσα και πότιζαν με αίμα αγωνιστών κάθε γωνιά της πόλης και τις γύρω περιοχές. Μέσα σε κατάσταση τρόμου, με πυροβολισμούς, εκρήξεις χειροβομβίδων και την απειλή της «επιτόπου επέλασης», μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα ετών, σύνολο 20.000 περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης. Κι ύστερα άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία οι μασκοφόροι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια, που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους.

Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον διαβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες, μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω, και εκτελέστηκαν στη «Μάντρα». Αλλοι 50 εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά, 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Και αυτά τα εγκλήματα όχι μόνο έμειναν ατιμώρητα αλλά και επιβραβεύτηκαν. Το Μάρτη του 1947 το Γ΄ Δικαστήριο δοσιλόγων αθώωσε τους προδότες εγκληματίες Πλυτζανόπουλο και Σγούρο (πρωταγωνιστές της σφαγής)! Ο Πλυτζανόπουλος έγινε υποστράτηγος του κυβερνητικού στρατού και ο ανιψιός του έγινε δήμαρχος Κοκκινιάς επί χούντας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς(12/8/2022)
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς(18/8/2015)
Συνεχίζονται την άλλη Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο(18/8/2013)
Eκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς(13/8/2010)
Το μπλόκο της Κοκκινιάς φάρος νέων αγώνων(15/8/2009)
1944: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς(17/8/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org