Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για την Υγεία

Κάθε ευρώ που κόβεται από την κρατική δαπάνη για την Υγεία έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή, στη θεραπεία, στην πρόληψη της αρρώστιας κάθε ασφαλισμένου, κάθε ασθενούς, όπως και στην οικογένειά του. Κι ενώ τα αδιέξοδα είναι ήδη δραματικά, σε βαθμό άνθρωποι να μένουν χωρίς θεραπεία ή να πεθαίνουν, σχεδιάζονται νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αγγίζουν και τα 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 800 εκατ. θα κοπούν από τον ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα απευθείας από την τσέπη τους, για ακόμη πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Κι αυτό, τη στιγμή που ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το α' εξάμηνο του 2012, κι ενώ ήδη είχε προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Η λειτουργία τους είναι πλέον οριακή και η ζωή των νοσηλευομένων κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Για να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας τους καταργούνται κρεβάτια και ολόκληρα τμήματα. Οι νέοι οργανισμοί καταργούν χιλιάδες οργανικές θέσεις και γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων ζωτικής σημασίας. Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων οδήγησαν στη μείωση των οργανικών κλινών σε 35.360 από 46.783 και στη μείωση κατά 600 περίπου των υφιστάμενων ιατρικών τμημάτων και μονάδων. Ταυτόχρονα, εξειδικευμένα νοσοκομεία, με έμπειρο προσωπικό, που εξυπηρετούσαν περιοχές εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, μετατράπηκαν σε Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου, υποβαθμίζονται σε βραχείας νοσηλείας. Αμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς και εξαιτίας των μειωμένων κονδυλίων για τις εφημερίες και των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Από τις εφημερίες θα απουσιάζουν απαραίτητες ειδικότητες γιατρών, ενώ σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως σε τρεις κλινικές του Νοσοκομείου «Αττικόν», οι γιατροί καλύπτουν τις βάρδιες από το ...τηλέφωνο!

Από αυτή την πολιτική ωφελούνται μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και περισσότερα χρήματα εξασφαλίζονται γι' αυτούς από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου κερδίζουν από τα κενά του κράτους. Μεγάλο θύμα, όμως, είναι η πλειοψηφία του λαού που υποφέρει ή πρέπει να πληρώσει για να «βρει την υγειά του». Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και κάθε λαϊκή οικογένεια πρέπει με τη συμμετοχή τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα να καταργήσουν στην πράξη την απάνθρωπη λογική «όποιος έχει, θεραπεύεται». Αυτό που προέχει σήμερα είναι να χρηματοδοτηθούν γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, να στελεχωθούν με προσωπικό και να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά. Επίσης, κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή ανασφάλιστος και τα παιδιά τους να μη μένει χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Υγεία, η Πρόνοια και το Φάρμακο να μην είναι αντικείμενο επιχειρηματικής ή «φιλανθρωπικής» δράσης, αλλά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Αυτός είναι ένας αγώνας ζωής κι αξιοπρέπειας και πρέπει να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις για να μην κυριαρχήσει η βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ