Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οχημα» η μουσικοχορευτική παράδοση

Ο Χρόνης Αηδονίδης και ο Πέτρος Γαϊτάνος
Ο Χρόνης Αηδονίδης και ο Πέτρος Γαϊτάνος
Είκοσι χρόνια συμπληρώνει το Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ Ξηροποτάμου Δράμας, που οργανώνει ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου. Η φετινή διοργάνωση (4-5/8, 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου, εισιτήριο 5 ευρώ) τιτλοφορείται «Με καράβι την Ελλάδα».

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 4 Αυγούστου, με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από το Ισραήλ, την Κίνα και οι εξής ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες. Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού Δήμου Καλλιθέας. Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Εβρος». Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες». Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας.

Το πρόγραμμα κορυφώνεται στις 5/8, με συναυλία με τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη που θα ερμηνεύσει ο Δραμινός τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος, παρέα με τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Αρετή Κετιμέ και τον Βασίλη Σερμπέζη. Ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στο φεστιβάλ Ξηροποτάμου, με διαφορετικό πρόγραμμα, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Με καράβι την Ελλάδα» περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Ο κορυφαίος ερμηνευτής και δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης, θα τραγουδήσει τραγούδια από τη Θράκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ, θα παίξει με το σαντούρι της και θα τραγουδήσει τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία. Ο ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής και καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Σερμπέζης, θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ηπείρου, της Ρούμελης, του Μοριά και Σαρακατσάνικα. Ο Πέτρος Γαϊτάνος (υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια και διεύθυνση της συναυλίας) θα αγκαλιάσει ερμηνευτικά παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Κρητικά, νησιώτικα και του Ξηροποτάμου.

Η συναυλία θα λήξει με μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, καλλιτεχνών και θεατών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org