Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών
  • Το Χαλέπι, σημαντικό εμπορικό κέντρο στο επίκεντρο των συγκρούσεων με το συριακό στρατό
  • Ο αποσκιρτήσας στρατηγός Τλας φαίνεται ότι προετοιμάζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο

Ο αποσκιρτήσας στρατηγός Μ. Τλας (δεξιά) με την τουρκική αντιπροσωπεία (αριστερά). Πρώτος φαίνεται ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, στο κέντρο ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου
Ο αποσκιρτήσας στρατηγός Μ. Τλας (δεξιά) με την τουρκική αντιπροσωπεία (αριστερά). Πρώτος φαίνεται ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, στο κέντρο ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα δίνει εντολή για στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στη Συρία, με στόχο την «επίλυση της κρίσης», στα πρότυπα της Λιβύης. Οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι στηρίζουν και προσπαθούν να ενισχύουν - «μη στρατιωτικά» - τη λεγόμενη αντιπολίτευση, οι ένοπλοι της οποίας συγκρούονται με το συριακό στρατό, καλώντας και τους Κούρδους να ενταχθούν στις γραμμές των αντικαθεστωτικών, σχηματίζοντας «ενιαίο μέτωπο». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νιούλαντ, οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιέσεις προς την συριακή κυβέρνηση, με ενίσχυση των κυρώσεων, με αποφάσεις όπως αυτές του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ θα υπάρξει και συντονισμός και με δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Η Ουάσιγκτον επικαλείται πληροφορίες και «αξιόπιστα στοιχεία», σύμφωνα με τη Β. Νάλαντ ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις «προετοιμάζουν σφαγή», στο Χαλέπι, αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας και της Κίνας, για την «έλλειψη απόφασης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζοντας ότι μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση, για να τερματιστεί αυτή η κρίση, «αποκλείεται να γίνει εκτός των ορίων μιας εντολής από το Συμβούλιο Ασφάλειας (ΣΑ) του ΟΗΕ».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι ήδη σε επαφή με τον πλέον σημαντικό «φυγά» της Δαμασκού, στρατηγό Μανάφ Τλας, πρώην διοικητή μεραρχίας στην Προεδρική Φρουρά και παιδικό φίλο του Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος με τις δηλώσεις του για σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση στη Συρία, δείχνει να αναλαμβάνει ρόλο στις εξελίξεις. Ο Μ. Τλας έχει επανειλημμένα δηλώσει τη διάθεσή του για επαφές τόσο με εκπροσώπους της «αντιπολίτευσης», όσο και ανθρώπων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ασαντ, αρκεί να επιθυμούν μία ειρηνική επόμενη μέρα στη Συρία. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απέφυγε να απαντήσει για το αν οι ΗΠΑ έχουν επαφές με τον Μ. Τλας, δήλωσε ωστόσο την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις του.

Ο Τλας, επίσης, επισκέφτηκε προχτές την Τουρκία και είχε επαφές με την τουρκική ηγεσία και συγκεκριμένα αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου.

Επιχείρηση «Χαλέπι» αλά ...Βεγγάζη

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε στο ίδιο πνεύμα την «ανησυχία» της για την κλιμάκωση της βίας και την πιθανότητα μιας «επικείμενης μείζονος πολεμικής αναμέτρησης», στο Χαλέπι. Η πόλη αυτή, σημαντικό εμπορικό κέντρο γίνεται προσπάθεια από τους ένοπλους να αξιοποιηθεί ως το «εφαλτήριο» της επέμβασης στη Συρία. Ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που ενισχύεται και χρηματοδοτείται από τους ιμπεριαλιστές και ιδιαίτερα τις μοναρχίες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, θέλει με την κατάληψη της πόλης, αυτή να αξιοποιηθεί ως προπύργιό του και ουσιαστικά ως «πύλη» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Κάτι αντίστοιχο που συνέβη με την επέμβαση στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, που έγινε η έδρα το λεγόμενου «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου», επίσης χρηματοδοτούμενου και με ανθρώπους των ιμπεριαλιστών. Ωστόσο, τουλάχιστον ως τώρα δε φαίνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα των ενόπλων αντικαθεστωτικών να επιτυγχάνεται.

Πάντως, η Υπατη Αρμοστής εμφανίστηκε να υιοθετεί πλήρως πληροφορίες των αντικαθεστωτικών, περί «σφοδρών βομβαρδισμών κατά αμάχων, πυρών από άρματα μάχης» και τα όσα αναφέρονται «για ωμότητες», σημειώνοντας ότι «αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα διαφύγουν της δικαιοσύνης».

Χτες δημοσιοποιήθηκε επίσης ότι η βουλευτής Ικλάς αλ-Μπαντάουι, η οποία αντιπροσωπεύει την επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, αυτομόλησε - όπως ανακοίνωσε η ίδια - στην Τουρκία.

Παράλληλα, χτες το πρωί, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ιορδανικών και συριακών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών, δείχνοντας κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και άλλοι Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε μάχες στο Αλ Μπαμπ...(2016-12-22 00:00:00.0)
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανοίγουν δρόμο στο συριακό στρατό(2015-10-21 00:00:00.0)
Οι συμμορίες στηρίζονται από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2013-04-24 00:00:00.0)
Ανάπτυξη παρατηρητών πρότεινε το Ιράν(2012-09-19 00:00:00.0)
Σημαντική παρουσία «ξένων μαχητών»(2012-09-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις(2012-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ