Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενισχύουν την πολεμική συνεργασία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το νομοσχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ υπέγραψε χτες ο Αμερικανικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, κοινές ασκήσεις των στρατευμάτων των δύο χωρών, κοινή αντιπυραυλική άμυνα, αλλά και θα παρέχει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ΗΠΑ για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού και εφοδίων στο Ισραήλ.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου ερμηνεύτηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως «κίνηση καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα» εκ μέρους του προέδρου Ομπάμα, καθώς σήμερα αναμένεται να καταφτάσει στο Ισραήλ ο αντίπαλός του υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ. Ωστόσο, πέραν της διάστασης αυτής, η υπογραφή του νομοσχεδίου αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών και της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή σε Συρία ή Ιράν.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου η αύξηση στον όγκο των πυρομαχικών και των στρατιωτικών εφοδίων στο έδαφος του Ισραήλ εκ μέρους των ΗΠΑ, είναι απότομη και τεράστια καθώς πλησιάζει σχεδόν το 50%. Αύξηση που έχει πραγματωθεί στα πλαίσια της προηγούμενης πλέον συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογείται από το 1980 και αφορά τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος εξοπλισμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, προέβλεπε ότι τα εφόδια, που αποθηκεύονται στο έδαφος του Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον αμερικανικό στρατό σε περίπτωση πολέμου, ενώ και το Ισραήλ, κατά τις διατάξεις της συμφωνίας επίσης έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει αυτά τα όπλα.

Εξοπλισμός για ηλεκτρονικό πόλεμο

Επίσης η υπογραφή του νομοσχεδίου συμπίπτει και με άλλες συναφείς εξελίξεις, όπως με την έγκριση εκ μέρους του Πενταγώνου της συμφωνίας με την «Lockheed Martin Corp». Μια συμφωνία ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου των μαχητικών «F-35» ούτως ώστε να ενσωματώσουν και «μοναδικά ισραηλινά συστήματα». Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας αγοράς 19 «F-35» εκ μέρους του Ισραήλ, από τον Οκτώβρη του 2010, και ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπίπτει φυσικά με τις πολεμικές προετοιμασίες στην ευρύτερη περιοχή και τις προχθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, που αναφανδόν τάχθηκε υπέρ μίας επίθεσης εναντίον του Ιράν τονίζοντας ότι αυτή «μπορεί να είναι μεν δύσκολη και περίπλοκη», αλλά το να επιτραπεί στο Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη θα «ήταν απείρως πιο επικίνδυνο».

Τέλος, συμπίπτει και με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν που ενδέχεται να εγκρίνει τις επόμενες ημέρες το αμερικανικό Κογκρέσο, «πριν τη θερινή διακοπή του Αυγούστου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ερικ Καντόρ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», οι κυρώσεις θα έχουν ως στόχο τις ιρανικές πετρελαϊκές εταιρείες, τις εταιρείες μεταφορών πετρελαίου (τάνκερ) αλλά και τις ιρανικές τράπεζες. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέες κυρώσεις θα εγκριθούν σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ