Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΡΡΕΣ - ΚΑΒΑΛΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κινητοποιήσεις για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία

Μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, χτες, οι γιατροί του νοσοκομείου των Σερρών, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο των συναδέλφων τους ειδικευόμενων και από σήμερα ξεκινούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες τους. Θυμίζουμε ότι οι ειδικευόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση από τις 16 Ιούλη.

Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα δε θα πραγματοποιούνται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Ταυτόχρονα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να έρθουν σε επαφή με τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού προκειμένου να προγραμματιστεί η πραγματοποίηση κοινής απεργιακής κινητοποίησης για την υγεία, την επόμενη βδομάδα.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, προτάθηκε επίσης, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών να μαζέψει τις παραιτήσεις όλων των γιατρών και να τις υποβάλει μαζικά το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της πληρωμής των εφημεριών.

Και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Καβάλας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από το Μάη, από χθες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους, απέχοντας από τα προγραμματισμένα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των κλινικών.

Στην Κομοτηνή, οι ειδικευμένοι, μόνιμοι και επικουρικοί γιατροί του νοσοκομείου που ήδη βρίσκονται σε επίσχεση, προχτές προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες και την παραβίαση του ωραρίου εργασίας τους.

Στο έγγραφό τους, καταγγέλλουν ότι λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των μονάδων υγείας του νομού και κυρίως του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, η διοίκηση τούς υποχρεώνει να πραγματοποιούν εφημερίες πέραν του ωραρίου εργασίας των 48 ωρών. Επίσης, καταγγέλλουν ότι «οι εφημερίες Ιανουαρίου, οι οποίες εγκρίθηκαν πριν την πραγματοποίησή τους από τη Διοίκηση, καταβλήθηκαν αυθαίρετα με περικοπή 35%, ενώ οι εφημερίες των επομένων μηνών δεν έχουν καταβληθεί και, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της Διοίκησης, έχει δρομολογηθεί η μερική καταβολή τους με περικοπή 50%». Μάλιστα, καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι τους επιβάλλει σε αναγκαστική, παράνομη και απλήρωτη εργασία: «Μετά την επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου και την απόφασή τους να απέχουν από το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες, εντελλόμαστε με καθημερινές ημερήσιες κινήσεις από τη Διοίκηση στην πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των αρχικά εγκριθέντων στα προγράμματα εφημεριών -οι οποίες ήδη καταστρατηγούσαν το νόμιμο ωράριο εργασίας μας- και παρά τη ρητή και κατηγορηματική άρνησή μας, η οποία είχε γνωστοποιηθεί εγγράφως στη Διοίκηση».

Τέλος, τονίζουν ότι βρίσκονται στα όρια των φυσικών και ψυχικών τους αντοχών και αδυνατούν να εγγυηθούν «την ασφάλεια των νοσηλευομένων και εξεταζομένων ασθενών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ