Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Μόλυνση από μετάγγιση αίματος

Τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω της μετάγγισης αίματος σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων ανακοίνωσε χτες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τόσο η αιμοληψία, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα. Ωστόσο, όμως, συνέβη και αυτό γιατί το κράτος δεν έκανε τους απαραίτητους ψεκασμούς στην κατάλληλη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστούν οι νύμφες και τα κουνούπια να πετάξουν μεταφέροντας τον ιό. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 14 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ