Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εφόρμηση στον ενεργειακό τομέα του Καναδά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια ενεργειακή «σκακιέρα» συνεχίζονται μετά τη συμφωνία εξαγοράς της καναδικής ενεργειακής εταιρείας Nexen από την κινεζική Cnooc Ltd έναντι του ποσού των 15.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ενεργειακής εταιρείας μέχρι σήμερα εκτός των συνόρων σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξαγορά της Nexen αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιλαμβανομένων και των πετρελαϊκών εξεδρών στη Βόρεια Θάλασσα, τον Κόλπο του Μεξικού και τη Νιγηρία, καθώς τα κοιτάσματα πισσούχου άμμου (oil sands) στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά. Κοιτάσματα που αφθονούν στην πετρελαιοπαραγωγό Αλμπέρτα και η πρόσφατη ανακάλυψή τους κατέστησε τον Καναδά στη δεύτερη ή τρίτη σε αποθέματα χώρα του κόσμου μετά τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία εξαγοράς πρέπει να εγκριθεί και από τους μετόχους της εταιρείας, την Ενωση Βιομηχάνων και την Επιτροπή ανταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με τα καναδικά ΜΜΕ ήδη έχει προκαλέσει «αναστάτωση γιατί καναδικές εταιρείες περνούν σε ξένα χέρια» κάτι που εκφράζει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης. Εντούτοις, η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί παρά τα εμπόδια αλλά και τις διαμαρτυρίες της τοπικής κυβέρνησης της Βρετανικής Κολούμπια, που αντιτίθεται στην εξαγορά «για την πολύ κακή πολιτική που ακολουθούν οι ασιατικές επιχειρήσεις όσον αφορά τις συνέπειες στο περιβάλλον», ενώ σύμφωνα με αναλυτές και άλλες κινεζικές επενδύσεις και εξαγορές αναμένονται στον ενεργειακό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ